Bernard Clerfayt wil niet weten van fusie Brusselse politiezones (video)

12/04/16 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Volgens Bernard Clerfayt (DéFI), de burgemeester van Schaarbeek, is er geen goeie reden om de zes Brusselse politiezones samen te voegen.

Bernard Clerfayt wil niet weten van fusie Brusselse politiezones (video)

Bernard Clerfayt © Belga

Bernard Clerfayt (DéFI, het vroegere FDF) is een vurig tegenstander van de fusie van de Brusselse politiezones. Hij is dan ook niet bereid om het debat daarover aan te gaan, zoals de Brusselse minister-president Rudi Vervoort gisteren voorstelde.

'Er is nu al één gerechtelijke politie voor de grote zaken - zoals nu het terreurdossier - in Brussel. Moeten we ook fuseren op lokaal vlak? Is dat verstandig? Dat is een goede vraag... en mijn antwoord is neen.'

Het feit dat de politie met zes politiezones in Brussel dichter bij de mensen staat, heeft de criminaliteit in de gemeente Schaarbeek al met 35 procent doen dalen sinds hij burgemeester is, aldus Clerfayt.

Clerfayt maakt de vergelijking met Antwerpen. 'Kijk naar Antwerpen: daar is er één grote politiezone. De politiedienst kost de Antwerpenaar nu méér per inwoner dan in Brussel. En is er een efficiëntieverhoging? Neen, het kost alleen meer. En is het doeltreffender? Nee. De criminaliteitsgraad per inwoner is meer gedaald in Brussel de afgelopen 15 jaar.'

Onze partners