Bernard Arnault

20/12/12 om 05:49 - Bijgewerkt om 05:49

De schatrijke Fransman Bernard Arnault voldoet niet aan de criteria om Belg te worden. Dat zegt de Dienst Vreemdelingenzaken. Hij kan niet aantonen dat hij drie jaar in ons land gewoond heeft.

Bernard Arnault

© Reuters

De weg naar de Belgische nationaliteit wordt heel lastig voor de rijkste man van Europa, meldt De Morgen. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft een negatief advies naar het parlement gestuurd in het dossier van de naturalisatie van Fransman Bernard Arnault.

Negatief advies

Arnault, die aan het roer staat van het luxeconcern LVMH, begon in juli een procedure bij het Belgische parlement. Hij valt dus onder de oude naturalisatieprocedure, want die wordt vanaf januari helemaal veranderd.

Om een beslissing te kunnen treffen in de zaak-Arnault hebben de parlementsleden van de naturalisatiecommissie drie adviezen nodig: een van de DVZ, een van het parket en een van de Staatsveiligheid. Het parket en de Staatsveiligheid hebben hun advies nog niet gestuurd. Maar DVZ, die als eerste groen licht moet geven, heeft drie weken geleden het licht op rood gezet.

Verblijfplaats

De ambtenaren van de dienst naturalisatie van DVZ bekeken of Arnault het noodzakelijke aantal jaren in België woont. De regel is simpel: om te voldoen voor DVZ moet een kandidaat kunnen bewijzen dat hij al minstens drie jaar zijn hoofdverblijfplaats op het Belgische grondgebied heeft. Het rapport dat de Kamer in ontvangst mocht nemen is duidelijk: dat is bij Bernard Arnault niet het geval. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners