'Berecht jongeren niet langer als volwassen criminelen'

08/07/16 om 06:59 - Bijgewerkt om 07:32

Wat als een minderjarige een aanslag pleegt? Uit handen geven en achter de tralies zetten, of voortaan alleen nog behandelen in een gesloten jeugdinstelling? Experts pleiten in De Standaard voor het laatste.

'Berecht jongeren niet langer als volwassen criminelen'

Gevangenis van Brugge © Belga Image

Niet meer van deze tijd, en totaal niet effectief: een dertigtal experts, rechters, advocaten, jongerenwerkers, ouders maar ook de kinderrechtencommissaris pleiten voor de afschaffing van uithandengeving, waarbij criminele minderjarigen als volwassenen worden berecht. Acht maanden lang discussieerde de groep, samengezet door het Agentschap Jongerenwelzijn, over de contouren van een 'nieuw jeugdrecht'.

In het najaar start het Vlaams Parlement de discussie over de invulling van een pakket nieuwe bevoegdheden rond jeugdrecht, overgeheveld na de zesde staatshervorming. Het opvallendste voorstel van de groep is het afbouwen van de uithandengeving en het pleidooi om zwaar gebrouilleerde jongeren, die bijvoorbeeld een moord pleegden, eerder in een gesloten instelling te stoppen dan in een gevangenis.

Rechters kiezen meestal voor die optie als laatste middel, als geen enkele maatregel pedagogisch noch herstelrechterlijk tot verbetering van het gedrag van de minderjarige leidt.

Meerderheidspartijen als de N-VA bepleiten eerder de hardere aanpak, zoals ook uitdrukkelijk in het Vlaams regeerakkoord staat. (Belga)

Onze partners