Bent u slimmer dan een (toekomstig) journalist? Doe de test

01/07/15 om 07:02 - Bijgewerkt om 09:58

De algemene kennis van studenten journalistiek is ondermaats, zo blijkt uit onderzoek. Meet uw kennis met die van de journalisten van de toekomst met dezelfde test die zij kregen.

Bent u slimmer dan een (toekomstig) journalist? Doe de test

© Reuters

De gemiddelde Vlaamse journalist in spe weet Iran en Nigeria niet liggen op de kaart. Het is een van de opvallende conclusies uit het eerste onderzoek naar het algemene kennisniveau van masterstudenten Journalistiek. Het onderzoek werd uitgevoerd door Eline Vangramberen, zelf studente Journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

De enquête bestond uit 79 vragen, gaande van aardrijkskunde, politiek en geschiedenis,over een fotoronde met wereld- en geestelijke leiders, tot algemene vragen overwetenschap, economie, wiskunde en recht. Inspiratie voor het onderzoek werd gehaald bij een studie onder aspirant-leerkrachten lager onderwijs in 2012, die tevens peilde naar hun algemene kennis en waarvan de resultaten heel wat stof deden opwaaien.

Er gingen toen stemmen op om ook bij journalisten in spe naar het niveau van algemene kennis te peilen. Toenmalig hoofdredacteur van Story Frederik De Swaef vroeg dat. Ook Simon Demeulemeester van Knack.be schreef in een opinisteuk getiteld 'Waarom een leerkracht de VS moet kunnen aanduiden op een blinde kaart' dat het een uitstekend idee zou zijn om ook toekomstige journalisten te bevragen.

Voor het eerst is er daar nu zicht op, en de resultaten zijn niet opbeurender dan die van hun onderwijzende leeftijdsgenoten. Hieronder vindt u dezelfde test die de studenten kregen. Na elke vraag geven we hun score. Bent u slimmer?

Lees meer over:

Onze partners