Bende van Nijvel: misdaad tegen de mensheid

18/10/11 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

'We moeten de moorden en overvallen van de Bende van Nijvel beschouwen als misdaden tegen de mensheid', zegt de procureur des konings van Charleroi.

Bende van Nijvel: misdaad tegen de mensheid

© Belga

Door de daden van de Bende van Nijvel te beschouwen als een misdaad tegen de mensheid, kan de verjaring van het dossier

worden voorkomen. Het zal de onderzoekers toelaten om hun onderzoek na 2015 voort te zetten. De procureur des konings van Charleroi, Christian De Valkeneer, lanceerde de denkpiste dinsdag in La Dernière Heure. Hij hoopt het grootste raadsel uit de Belgische misdaadgeschiedenis alsnog op te lossen.

Hoop

Als er niets gebeurt, zullen er vanaf 10 november 2015 geen

onderzoeksdaden meer mogelijk zijn en zal de onderzoekscel worden ontbonden, aldus De Valkeneer, die het Bende-onderzoek leidt. Volgens De Valkeneer waren de bijkomende jaren die in 2005 werden bekomen - normaal gezien was de zaak al na twintig jaar verjaard - "helemaal niet nutteloos". "Er is grondig werk verricht, en dat gebeurt nu nog altijd. De hoop blijft bestaan, en de wil en de motivatie zijn er."

Gedurfd

De daden van de Bende van Nijvel gelijkstellen aan een misdaad

tegen de mensheid is volgens De Valkeneer zeker gedurfd. De beslissing om de verjaringstermijn op te schuiven naar veertig jaar "behoort toe aan de volgende regering en aan haar minister van Justitie", luidt het nog.

De Bende van Nijvel doodde in totaal 28 mensen tussen 1982 en 1985. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners