Ben Weyts: ‘Zesde staatshervorming is onzin waardoor Vlaanderen veel geld moet betalen’

© Belga
Simon Demeulemeester

De Belgische parlementen ronden het jaar af. In de Kamer zorgde de afwikkeling van de zesde staatshervorming nog voor wat discussie tussen N-VA en CD&V.

De Kamer is helemaal uitgepraat over de staatshervorming. Het afsluitende plenaire debat is afgerond, nog volgt de stemming over de laatste teksten. Al zal de effectieve uitvoering in de toekomst ongetwijfeld nog heel wat stof voor discussie geven.

‘Onzin waardoor Vlaanderen veel geld moet betalen, in ruil voor de overdracht van wat stukjes en brokjes bevoegdheden die het geheel nog complexer, inefficiënter en duurder maken’, serveerde N-VA’er Ben Weyts het resultaat af. Volgens hem kan de volgende Vlaamse regering niet anders dan een besparingsregering worden, doordat niet alle middelen mee overgaan.

‘Wat heeft N-VA gerealiseerd? Niets’, beet CD&V-staatssecretaris Servais Verherstraeten terug. Voor hem is de zesde staatshervorming wel degelijk ‘historisch’ en kan ze makkelijk de vergelijking doorstaan met de vijf voorgaande hervormingen. Verherstraeten zette uitvoerig de overdracht van bevoegdheden in de verf, inclusief het arbeidsmarktbeleid, de kinderbijslag en ouderenzorg. ‘Voor het eerst worden belangrijke aspecten van de sociale zekerheid overgedragen’, klopte de CD&V’er zich op de borst.

16 miljard euro

Met ruim 16 miljard euro gaat het om tachtig procent van de totale bevoegdheidsoverdrachten. Even voor die opvallend ‘Vlaamse’ tussenkomst had FDF’er Olivier Maingain al gehekeld dat ’89 procent’ van de befaamde Vlaamse resoluties door deze staatshervorming is uitgevoerd. Bovendien, zo verweet hij de Franstaligen van de institutionele meerderheid, hadden alle Franstaligen het ‘raken aan de sociale zekerheid’ destijds als een rode lijn bestempeld, aldus Maingain. Communautaire rust tot in de eeuwigheid biedt de zesde staatshervorming niet, zo besefte men op alle banken. ‘Wel integendeel’, besloot Maingain.

Laatste teksten Senaat van het jaar op een drafje behandeld

De Senaat werkte zich op een drafje door een reeks wetsontwerpen die vaak pas eerder op de dag door de Kamer werden goedgekeurd en die nog in de vroege namiddag nog in commissie behandeld werden.

Het gaat om een reeks ontwerpen diverse bepalingen, het statuut van de gerechtsdeurwaarders, het eenheidsstatuut, de thematische volksleningen en de bescherming van de titel van psycholoog.

Op de agenda stond ook het wetsvoorstel dat het toepassingsgebied van het asbestfonds uitbreidt tot de personen die ook buiten de werksfeer asbestkanker krijgen. De behandeling in plenaire zitting van de diverse punten leidde nauwelijks tot debat.

De Senaat sluit het jaar donderdagnamiddag af met het wekelijkse vragenuurtje, de dotatie van de Senaat en de stemmingen over de punten die de afgelopen twee dagen behandeld werden, waaronder het sluitstuk van de zesde staatshervorming, de financieringswet.

Parlement Franse Gemeenschap keurt begroting voor volgend jaar goed

Het parlement van de Franse Gemeenschap heeft op haar beurt de begroting voor volgend jaar goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

De MR-oppositie spreekt van ‘een gebrek aan visie’ bij de PS-CDH-Ecolo-regering van de Franse Gemeenschap. De meerderheid verwijt de MR dan weer dat ze de belangen van de Franse gemeenschap niet heeft verdedigd bij de uitwerking van de staatshervorming.

‘U heeft een aanslag proberen uit te voeren door de Franse gemeenschap droog te leggen omdat u niet in de regering zit’, zei Ecolo-fractieleider Marcel Cheron. MR-parlementslid Jean-Luc Crucke noemde Cheron daarop een ‘groene Khmer’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content