Ben Weyts (N-VA): ‘Brussel wurgt niet alleen Zaventem, maar ook zichzelf’

Ben Weyts © Belga

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is niet te spreken over de houding van de Brusselse minister van Economie Didier Gosuin (FDF).

De Brusselse regering wil vanaf 1 januari 2017 een zogenaamde nultolerantie invoeren voor vliegtuigen die de Brusselse geluidsnormen overschrijden. Dat betekent dat er meer vliegtuigen zullen worden beboet, waardoor luchtvaartmaatschappijen vluchten zullen schrappen, en allicht bepaalde routes zullen vermijden.

Een aantal luchtvaartmaatschappijen, waaronder Brussels Airlines, stapte naar de Raad van State om die beslissing aan te vechten, maar de Raad ging daar niet op in.

In een reactie daarop riep minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts – samen met zijn collega van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V)een belangenconflict in, waardoor de beslissing van de Brusselse regering voor minstens 60 dagen wordt opgeschort. “Dit is een signaal dat we niet over ons heen laten lopen. Er moet een rechtvaardige verdeling komen van de lusten én de lasten die verbonden zijn aan Brussels Airport”, zei Weyts vrijdag in een toelichting.

‘Hallucinant’

Ben Weyts haalde in de Zevende Dag flink uit naar de houding van de Brusselse regering in het luchthavendossier Zaventem. Meer bepaald uitspraken van zijn Brusselse collega Didier Gosuin vrijdag in Terzake liggen de Vlaamse minister van Mobiliteit zwaar op de maag.

“Nauwelijks 10 procent van de Brusselaars werkt op de luchthaven’, aldus Gosuin vrijdag.

“Ik vind het hallucinant dat hij beweert dat het hem niet interesseert of de luchthaven open of dicht is, terwijl het Brussels Gewest met een werkloosheidsgraad van 18 procent zit”, zei Weyts zondag in De Zevende Dag.

Weyts begrijpt bovendien niet waarom de economische voordelen van de luchthaven zijn Brusselse collega-minister Didier Gosiun koud lijken te laten. De werkloosheid in het Brusselse Gewest is volgens de minister immers twee keer zo groot als in Vlaanderen.

“Een kwart van de mensen die op de luchthaven werkt, komt uit het Brusselse Gewest,” benadrukt Weyts.

“Bovendien kunnen veel laaggeschoolden terecht op en rond de luchthaven. Ik vind het hallucinant dat een minister van tewerkstelling dan zo’n uitspraken durft te doen. Dat is alsof je een pyromaan commandant maakt van de brandweer. Brussel is Zaventem aan het wurgen, maar wurgt zo ook zichzelf.” (VRT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content