Ben Weyts (N-VA) bindt strijd aan met illegale hondenhandel

17/08/14 om 17:17 - Bijgewerkt om 17:30

De nieuwe Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), reageert geschokt op de wanpraktijken van bepaalde hondenkwekers.

Ben Weyts (N-VA) bindt strijd aan met illegale hondenhandel

© BELGA

Het Belang van Limburg schrijft dit weekend over wanpraktijken in de sector van de hondenhandel. Volgens de krant hebben criminelen uit het voormalige 'Oostblok' in jonge hondjes het nieuwe goud ontdekt. Daarbij zou de internationale hondenmaffia elk jaar tienduizenden puppy's illegaal ons land binnensmokkelen.

'Vlaamse hondenkwekers betrokken bij illegale handel'

Behalve over grootschalige fraude met registratiechips, paspoorten en vaccinatiestickers, spreekt Het Belang van Limburg ook 'over schurftige honden in smerige hokken vol uitwerpselen'. De krant voerde naar eigen zeggen tien maanden lang onderzoek om het volledige netwerk van de illegale handel in kaart te brengen. Uit dat onderzoek blijkt nu dat ook Vlaamse hondenkwekers betrokken zijn bij de criminele handel.

Ben Weyts reageert 'geschokt'

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts reageert 'geschokt' op de krantenreportage. Weyts wil zo snel mogelijk overleg met de sector. "Het is duidelijk dat de rotte appels eruit moeten. Ik denk dat de sector daar ook vragende partij voor moet zijn", zegt hij aan de VRT-redactie. Hij wil zondag nog niet in detail treden over de inhoudelijke maatregelen die kunnen volgen.

Dierenwelzijn is sinds 1 juli een Vlaamse bevoegdheid geworden.

Gaia: 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden'

Intussen dringt dierenrechtenorganisatie Gaia er bij de nieuwe Vlaamse minister van Dierenwelzijn op aan drastische maatregelen te nemen om een eind te maken aan de wantoestanden met hondenpups uit Oost-Europa. "Het gaat hier om een structureel probleem dat al vele jaren woekert", zegt Gaia aan het persagentschap Belga. "Tot nu toe gedroeg de overheid zich als een te zachte heelmeester. Die maakt stinkende wonden," luidt het.

Gaia pleit er onder meer voor om de invoer van pups uit Oost-Europa aan banden te leggen. Ook zouden enkel kwekers die zich beperken tot twee rassen, nog honden mogen kweken en verkopen. Er is ook actie nodig in de Centraal-Europese landen zelf, aldus Gaia..(BO)

Lees meer over:

Onze partners