Bemiddelaars vinden hun werk niet nutteloos

05/10/10 om 19:59 - Bijgewerkt om 19:59

Volgens André Flahaut en Danny Pieters kan hun werk dienen als basis voor anderen.

De voormalige koninklijk bemiddelaars André Flahaut en Danny Pieters menen dat hun werk niet nutteloos is geweest. Er is vooruitgang geboekt en het werk zal dienen als basis voor anderen.

Dat hebben Flahaut (PS) en Pieters (N-VA) dinsdagavond tijdens een persconferentie verklaard nadat ze door de koning van hun opdracht ontheven waren.

Volgens beiden lagen de standpunten te ver uit elkaar om tot een akkoord te komen. Maar ze voegden eraan toe dat er wel degelijk vooruitgang is geboekt.

Flahaut zei dat er zowel op het vlak van werk, gezondheidszorg en
justitie vooruitgang is geboekt. Volgens hem wilden twee partijen uiteindelijk het stelsel van de kinderbijslagen federaal houden.

Na de persconferentie zei de Kamervoorzitter dat het om CD&V en N-VA ging omdat ze er niet mee kunnen leven dat de kinderbijslagen een gewestmaterie zouden worden, waardoor ook Brussel ervoor bevoegd zou worden.

Goede wil

Pieters wees erop dat de standpunten van in het begin zo ver uit
elkaar lagen dat het onmogelijk was om tot een akkoord te komen. Maar volgens hem zijn er stappen in elkaars richting gezet.

Bij iedereen was de wil aanwezig om tot een vergelijk te komen, aldus Pieters. Hij deed een oproep om te blijven praten en af te zien van demonisering en stoere verklaringen.

Volgens de Senaatsvoorzitter hebben de onderhandelaars de fout
gemaakt om akkoorden af te sluiten zonder die helemaal door
te praten. Daardoor zijn achteraf misverstanden en verschillende
interpretaties ontstaan. Dat was volgens hem onder meer het geval met het hoofdstuk gezondheidszorg.

Pieters relativeerde de eis van zijn partij om de onderhandelingen vanaf nul te herbeginnen. Hij meent niet dat op basis van een wit blad zal moeten worden herstart. 'Als je dingen neerschrijft en achteraf het blad verfrommelt, weet je toch nog altijd wat je erop hebt geschreven'.

Onze partners