Bemiddelaars gaan weer praten met partijvoorzitters

15/09/10 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

Ze gaan na of er snel een nieuwe financieringswet kan worden uitgewerkt. Tegen maandag moet dat duidelijk zijn.

De koninklijke bemiddelaars Danny Pieters en André Flahaut starten donderdag weer gesprekken met de zeven partijen die bij de preformatie betrokken waren. Dat bleek woensdag na een zes uur durend onderhoud dat ze hadden met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Het ging om de eerste ontmoeting van Di Rupo en De Wever sinds het afspringen van de preformatiegesprekken op 3 september en het ontslag van Di Rupo als preformateur.

Ze werden omstreeks 11 uur in het voorzitterschap van de Senaat ontvangen door Danny Pieters (N-VA) en André Flahaut (PS). Het gesprek duurde tot omstreeks 17 uur.

Snellere hervorming financieringswet

Na afloop bleek dat Pieters en Flahaut vanaf donderdag weer de voorzitters van de zeven partijen ontvangen die bij de preformatie betrokken waren. Naast N-VA en PS gaat het om CD&V, SP.A, CDH, Ecolo en Groen!

Doel is na te gaan of de hervorming van de financieringswet kan versneld worden. Er is sprake van enkele weken. Tegen maandag moet daarover duidelijkheid zijn. Dan komen de bemiddelaars weer samen met Di Rupo en De Wever.

De preformatie liep spaak omdat N-VA en CD&V volgens hen onvoldoende garanties kregen voor een hervorming van de financieringswet, die de geldstromen binnen België regelt, in ruil voor de extra financiering van Brussel.

Krachtljnen begroting 2011 en 2012

Het is de bedoeling om gelijktijdig met de herziening van de financieringswet werk te maken van het uitzetten van de krachtlijnen van de begroting voor de jaren 2011 en 2012.

Onze partners