Bemiddelaars beginnen nieuwe raadplegingsronde

16/09/10 om 12:16 - Bijgewerkt om 12:16

Ze gaan bij de partijen na of ze akkoord gaan met een snelle uitwerking van een nieuwe financieringswet.

De koninklijke bemiddelaars André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) zijn donderdagochtend begonnen aan hun nieuwe raadplegingsronde. Ze ontvingen eerst de beide groene partijen.

PS-voorzitter Elio Di Rupo en zijn N-VA-collega Bart De Wever kwamen woensdag overeen om te proberen binnen enkele weken een nieuwe financieringswet uit de dokteren, inclusief een responsabilisering van de deelstaten.

Die wet, die de financiële stromen tussen het federale niveau en de deelstaten regelt, zou dan gekoppeld worden aan de 500 miljoen euro extra voor Brussel die de Franstaligen zouden krijgen in ruil voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Pieters en Flahaut peilen bij de andere vijf partijen die deelnamen aan de preformatie (CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!) of dat haalbaar is. Ze ontvingen donderdag eerst Groen!-voorzitter Wouter Van Besien, die achteraf geen commentaar kwijt wou.

Daarna kwam Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux langs. Hij zei na zijn onderhoud het niet haalbaar te vinden om in één maand een nieuwe financieringswet uit te werken.

Onze partners