Bemiddelaars beëindigen raadplegingsronde

09/09/10 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

André Flahaut en Danny Pieters gaan werken aan een samenvatting en voorstellen formuleren.

PS-voorzitter en voormalig preformateur Elio Di Rupo is donderdag ontvangen door de twee koninklijke bemiddelaars. Daarmee zit hun raadplegingsronde erop. André Flahaut en Danny Pieters gaan werken aan een eerste samenvatting.

Flahaut (PS) en Pieters (N-VA) zagen dinsdag en woensdag al de voorzitters van de zes andere partijen (N-VA, CD&V, SP.A, CDH, Ecolo en Groen!) die bij de preformatie betrokken waren. Di Rupo kwam donderdagnamiddag langs voor een onderhoud dat drie uur duurde.

Samenvatting met voorstellen

Flahaut en Pieters kondigden na hun consultatieronde donderdagavond aan dat ze de komende dagen zullen werken aan een 'eerste' samenvatting van de standpunten die werden ingenomen tijdens de informatie- en preformatiefase van de regeringsvorming. Daarbij zullen ze ook voorstellen doen.

De bemiddelaars sluiten niet uit dat ze de zeven betrokken partijen later opnieuw zien 'om aanvullende informatie te verwerven met het oog op het overbruggen van de uiteenlopende standpunten'.

Enkele kranten hadden donderdag gemeld dat Flahaut en Pieters zeker tot dinsdag 14 september doorwerken.

Volgens De Standaard en La Libre Belgique liggen de onderhandelingen tussen de zeven partijen van de preformatie tijdens de bemiddelingsfase ook achter de schermen stil.

'PS en N-VA praten niet met elkaar, er wordt geen enkel initiatief genomen en het vertrouwen zit tegen het vriespunt', aldus La Libre. In De Standaard worden al even pessimistische verklaringen opgetekend. 'Alles ligt plat', zo wordt een betrokkene geciteerd. 'Er gebeurt gewoonweg niets', aldus een andere.

Onze partners