Bemiddelaar vergadert weer met Vlaamse partijen

08/12/10 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

Vande Lanotte zit enkel aan tafel met de voorzitters van N-VA, CD&V, SP.A en Groen!.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) zit vanaf 10 uur weer bijeen met de vier Vlaamse partijen die onderhandelen over de staatshervorming. Enkel de partijvoorzitters zitten samen met Vande Lanotte aan tafel.

Vande Lanotte wil woendag een antwoord van de Vlaamse partijen of ze de voorgestelde techniek in zijn voorstel van financieringswet zien zitten. Maar het is de vraag of dat lukt na de commotie over de uitgelekte mail van Frank Vandenbroucke (die intussen niet meer deelneemt aan de onderhandelingen) en de boze reactie daarop van de N-VA.

Bij het binnengaan in de Senaat, waar de vergadering plaatsheeft, maakte CD&V-voorzitter Wouter Beke duidelijk dat hij niet opgezet is met de gang van zaken. 'Het trekt op niet veel wat er de voorbije dagen is gebeurd. Als je iets te zeggen hebt, doe je dat niet in de trein of via mails, maar hier aan de onderhandelingstafel', zo luidde het. De SP.A en de N-VA zaten voor de vergadering apart samen.

Aanpassingen in voorstel Vande Lanotte

De Standaard meldde woensdag dat Vande Lanotte zijn voorstel opnieuw heeft aangepast, waardoor hij vooral tegemoet komt aan de kritiek van de N-VA.

Vande Lanotte stelt luidens de krant voor dat de fiscale opbrengst van het aftoppen van loonstijgingen gedeeld wordt tussen de federale overheid en de deelstaten. Concreet zullen de deelstaten het deel op hun eigen gewestelijk tarief mogen houden. Tot nu toe ging Vande Lanotte ervan uit dat de federale overheid die bonus volledig voor zich mag houden.

Vande Lanotte deed ook een tweede toegeving. De federale overheid had ook de bonus opgeëist van het feit dat het belastbaar inkomen sneller kan stijgen dan het bruto binnnenlands product. De bemiddelaar had oorspronkelijk voorzien dat de federale overheid die alleen zou opeisen als er een meevaller is. In zijn nieuwe voorstel zou de bonus altijd verrekend worden, ook als hij negatief is.

Onze partners