Bemiddelaar legt partijen werkmethode voor

27/10/10 om 11:47 - Bijgewerkt om 11:47

Vande Lanotte voorziet in zijn werkwijze een dubbel spoor. Hij kondigt een definitief rapport aan tegen 12 november.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft woensdag zijn voorstel van werkwijze voorgelegd aan de zeven partijen die onderhandelen.Hij wil hun voorstellen over een herziening van de financieringswet tegen woensdagavond ontvangen.

De voorstellen zullen zoals voorzien worden becijferd door de Nationale Bank en het Planbureau. Vande Lanotte legt ze donderdag voor aan beide instellingen. Volgens de bemiddelaar zullen ze tegen 8 november verslag uitbrengen.

Vande Lanotte doet naast die officiële instellingen ook een beroep op een wetenschappelijk comité met een reeks professoren. Dat comité zal het rapport van de Nationale Bank en het Planbureau onder de loep nemen. De bemiddelaar kondigt een definitief rapport aan tegen 12 november.

'Op die manier hoop ik dat we op een geobjectiveerde manier een
gesprek kunnen voorbereiden over een belangrijk onderdeel van een institutioneel akkoord', aldus Vande Lanotte in een begeleidende brief bij zijn werkmethode.

Volgens De Morgen zullen in het comité wetenschappers zetelen die door de betrokken partijen worden aangeduid en waarover consensus bestaat. Naast de officiële instellingen komt er dus een politieke monitoring, aldus de krant. Ook de verschillende partijen zelf zullen zich nog eens over de zaak buigen.

Onze partners