Bellen achter het stuur hardnekkige overtreding

29/07/10 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

Volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid belt twee derde van de Belgen al rijdend met een mobiele telefoon.

Nog steeds gebruiken veel mensen de gsm achter het stuur. Volgens een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) belt twee derde van de Belgen (66 procent) dagelijks met een mobiele telefoon terwijl hij of zij aan het rijden is.

De gegevens komen uit een bevraging van het BIVV uit 2009 bij 700 Belgische autobestuurders. Daaruit blijkt voorts dat maar 31 procent over een handenvrije kit beschikt.

Die wordt echter niet altijd gebruikt. Volgens het BIVV belt bijna de helft van de bestuurders die jonger zijn dan 35 jaar iemand vanuit de auto zonder handenvrije kit. Meer dan de helft van hen neemt een oproep aan.

De risico's daarvan zijn nochtans bekend. Van de ondervraagden zegt 76 procent te beseffen dat het risico op een ongeval groter is als men belt met de gsm in de hand.

Volgens ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) blijkt uit onderzoek dat het risico op een ongeval bij bellen in de auto (het equivalent van 0,8 promille alcohol in het bloed) twee tot negen maal hoger ligt dan wanneer men niet belt.

Volgens Schouppe zijn die risico's bijna even groot bij handenvrij bellen. De staatssecretaris zei een en ander bij de voorstelling van de campagne 'Auto in = gsm uit'.

Lees meer over:

Onze partners