Belkacem van Sharia4Belgium officieel aangehouden

© Belga

De woordvoerder van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem blijft aangehouden. Hij wordt verdacht van het overtreden van de antidiscriminatiewet.

De Antwerpse onderzoeksrechter heeft Fouad Belkacem aangehouden. Dat maakt het parket bekend. De woordvoerder van Sharia4Belgium is naar aanleiding van zijn opruiende rol in de niqabrellen in Molenbeek aangehouden voor het overtreden van de antidiscriminatiewet.Het is een videoboodschap die Belkacem de das om doet. Concreet gaat het om de videoboodschap die Belkacem op 1 juni lanceerde via het Youtube-kanaal van Sharia4Belgium. Daarin verheerlijkt de man volgens het parket de kopstoot die een vrouw op 31 mei in Sint-Jans-Molenbeek aan een politieagent gaf, nadat ze geweigerd had haar niqab af te nemen en zich te identificeren.

De verdachte roept in het filmpje zijn “broeders en zusters” ook op om “de eer van de moslims te verdedigen en over te gaan tot gewelddadige actie”.

Haatprediker“Het openbaar ministerie meent dat de verdachte een haatprediker is die de grenzen van rechten en vrijheden frequent overtreedt”, verduidelijkt Antwerps parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt. “Het parket heeft de aanhouding gevorderd omwille van het manifest recidivegevaar.”

De nieuwe feiten vertonen volgens het parket immers gelijkenissen met die waarvoor Belkacem op 4 mei al werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan één met uitstel. Tegen dat vonnis loopt nog een door Belkacem aangetekend hoger beroep.

Huiszoeking
Belkacem werd in zijn woning in Boom gearresteerd. Er volgde een huiszoeking in de ontmoetingsplaats van Sharia4Belgium, waarvan het parket Belkacem als de “feitelijke leider” beschouwt. Daarover worden voorlopig geen verdere details gegeven.

Ook het offline halen van de website van Sharia4Belgium wil het parket niet officieel bevestigen. “Maar bij mijn weten heeft die vereniging dat niet zelf gedaan”, aldus Van Tigchelt.

Onderzoek
Het parket benadrukte nog dat het onderzoek snel zal gevoerd worden, om de verdachte zo spoedig mogelijk voor de correctionele rechtbank te krijgen. Het onderzoek staat volledig los van de zaak die al eerder voor de rechter kwam.

Belkacem en zijn groep radicalen provoceerden zich de afgelopen dagen succesvol in de kijker door rellen op te stoken in Molenbeek, naar aanleiding van de arrestatie van een vrouw in niqab.

Veroordeeld

Belkacem werd in mei van dit jaar al veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens aanzetten tot haat tegen niet-moslims en belaging van Frank Vanhecke (oud-Vlaams Belangvoorzitter), de weduwnaar van Marie-Rose Morel. Hij kreeg daarvoor twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 550 euro boete.

Na die veroordeling werd hij echter niet opgesloten. Volgens de Nederlandse omroep NOS liep Belkacem nog steeds vrij rond wegens het celtekort in België. Nog in de Nederlandse pers: Elsevier deelt mee dat Belkacem in Marokko gezocht wordt wegens handel in verdovende middelen.

Klacht van CGKR

De veroordeling van Belkacem kwam er na een actie van het Centrum voor Gelijkheid en Racismebestrijding (CGKR). Ook na de rellen in Molenbeek kondigde het CGKR aan te onderzoeken of er opnieuw actie kan ondernomen worden tegen Sharia4Belgium en haar kopman.

Roep tot verbod en celstraf

Alvast vanuit politieke hoek komt de steeds luidere roep om Sharia4Belgium te verbieden en Belkacem in de gevangenis te gooien. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) pleit voor een verbod op dergelijke radicale organisaties, en ook premier Elio Di Rupo (PS) zei dat “de regering ver, zeer ver” wil gaan in de strijd tegen radicalisering.

Vanuit de oppositie pleitte N-VA-voorzitter Bart De Wever ervoor Belkacem te arresteren, hem de Belgische nationaliteit te ontnemen en naar een Marokkaanse cel te sturen. (SD/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content