Belkacem en co krijgen uitstel voor raadkamer

© Belga

De raadkamer van de vier verdachten die werden opgepakt tijdens de antiterreuractie is op vraag van de verdediging uitgesteld.

De raadkamer van de vier verdachten die werden opgepakt tijdens de antiterreuractie is op vraag van de verdediging uitgesteld naar woensdag 24 april. Ze hadden meer tijd nodig om het lijvige dossier te bestuderen.

De antiterreuractie kaderde in een gerechtelijk onderzoek naar Sharia4Belgium. Dat zou volgens het federale en het Antwerpse parket voldoende aanwijzingen hebben opgeleverd om de groep als een terroristische beweging te beschouwen.

Drie van de vier aangehouden verdachten ontkennen echter dat ze lid waren van Sharia4Belgium. Abdel E. is volgens zijn advocaten Abderrahim Lahlali en Johan Vangenechten de ‘vreemde eend in de bijt’. “Hij is zeker geen salafist. Onze cliënt is een westerse jongen, zit in een motorclubje en heeft helemaal geen bindingen met Sharia4Belgium. Hij is enkel zijn gewonde broer Hakim gaan ophalen in Turkije.”

Granaatinslag en scherven in hoofd

Hakim, die eveneens werd aangehouden, ligt in de ziekenboeg van de gevangenis in Brugge, maar wilde wel de zitting van de raadkamer bijwonen. Die vond daarom plaats in het cellencomplex, omdat hij niet naar de zittingszaal kon worden gebracht. De man is deels verlamd na een granaatinslag en kreeg ook scherven in zijn hoofd.

“Zijn medische toestand is zeer ernstig en hij kan zich niets meer herinneren. Maar als hij in Syrië gevochten heeft, dan is dat nog niet noodzakelijk strafbaar. Hij was geen lid van Sharia4belgium of van enige andere organisatie”, zegt meester Lahlali.

Fouad Belkacem, die als enige niet voor de raadkamer wenste te verschijnen, ontkent ook dat hij iets met terrorisme te maken heeft. Hij betwist dat hij jongeren ronselde om naar Syrië te gaan. Zijn advocaat vindt dat het geheim van het onderzoek en het vermoeden van onschuld geschonden werd door perslekken en gaat daarvoor klacht indienen.

“Een aanhouding die onder het oog van de camera’s gebeurde, getapte telefoongesprekken die in de krant verschijnen, ik vind dat te ver gaan. Persvrijheid heeft ook zijn grenzen en die werden hier overschreden”, aldus zijn advocaat Walter Damen.

Jejoen

De vierde verdachte, Walid L., had enkele lezingen van Sharia4Belgium bijgewoond, maar zou geen lid geweest zijn. “Hij zat in een identiteitscrisis, was op zoek naar zichzelf en heeft zich laten misleiden. Hij is in aanraking gekomen met extremisten en heeft daar spijt van. Eigenlijk zit hij in dezelfde situatie als Jejoen Bontinck, alleen wordt hij als slachtoffer aanzien en mijn cliënt als verdachte”, zegt zijn advocaat Ergün Top.

Walid L. was net zoals Jejoen naar Syrië getrokken, maar niet om er te strijden. “Om puur humanitaire redenen: hij is er gaan helpen in ziekenhuizen. Hij heeft er geen geweer vastgehouden.”

Dimitri Bontinck, Jejoens vader die nog altijd in Syrië is om zijn zoon te zoeken, heeft zich vrijdag via zijn advocaat burgerlijke partij gesteld in de zaak. “Op die manier krijgen we ook inzage in het dossier en weten we hoe het onderzoek staat”, aldus Kris Luyckx. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content