Belkacem blijft aangehouden

© Belga

Fouad Belkacem blijft aangehouden, ook al vroegen zijn advocaten Walter Damen en Sven Mary de vrijlating.

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding van Fouad Belkacem bevestigd. Dat betekent dat de woordvoerder van de extreme moslimbeweging Sharia4Belgium nog een maand in de cel blijft. Zijn advocaten overwegen in beroep te gaan.

Zij hadden voor de raadkamer aangevoerd dat het aanhoudingsmandaat nietig was, omdat het gebaseerd was op een Franstalig stuk dat niet vertaald werd door een beëdigd vertaler. Voorts hadden ze ook detentievervangende maatregelen voorgesteld, waardoor het volgens hen niet nodig was om Belkacem nog langer in hechtenis te houden.

“De raadkamer heeft met betrekking tot het aanhoudingsmandaat gezegd dat de taalwetgeving niet geschonden werd en dat de detentievervangende maatregelen moeilijk te controleren vallen. Zijn aanhouding werd met een maand verlengd. We kunnen daartegen in beroep gaan, maar daarover moeten we nog eerst met onze cliënt overleggen”, aldus zijn advocaat Walter Damen.

Als er daadwerkelijk beroep wordt aangetekend, dan verschijnt Belkacem binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Die moet dan beslissen of hij al dan niet in voorhechtenis blijft.

Vrijlating

De advocaten Walter Damen en Sven Mary van Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem hadden de vrijlating van hun cliënt gevraagd. Het aanhoudingsmandaat – en mogelijk ook het hele onderzoek – is volgens de verdediging nietig.

De woordvoerder van de moslimbeweging werd aangehouden op basis van een filmpje dat op 1 juni om 2 uur ’s nachts gepost werd op YouTube. “Hij deed daarin bepaalde uitspraken in het Frans die op papier werden gezet en vertaald. Alleen gebeurde dat niet door een beëdigd vertaler, maar vermoedelijk door een speurder. Dat is echter niet hun taak en als je de wet naleeft, wordt het stuk daardoor nietig en bijgevolg ook het aanhoudingsmandaat”, aldus advocaat Sven Mary.

Op de zitting van de raadkamer werd nog een poging ondernomen om het Franstalige stuk te laten vertalen door een beëdigd vertaler, maar dat is volgens de verdediging veel te laat. “Een aanhoudingsmandaat moet binnen de 24 uur worden afgeleverd, we zijn nu al vijf dagen later”, klonk het.

De verdediging stelde als tweede argument dat de voorlopige hechtenis een uitzonderingsmaatregel blijft. Die is volgens haar niet langer nodig als Belkacem zich aan een aantal detentievervangende maatregelen wil houden.

De raadkamer heeft de zaak in beraad genomen en doet om 16 uur uitspraak.

Voorzitter gewraakt
Eerder op de dag hebben de advocaten van Belkacem de voorzitter van de raadkamer in Antwerpen gewraakt. De voorzitter besliste daarop om zich terug te trekken. De raadkamer wordt nu voorgezeten door rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu.

Belkacem werd gearresteerd en aangehouden op verdenking van het aanzetten tot geweld, haat en discriminatie tegen niet-moslims. In zijn videoboodschap uitte hij zijn ongenoegen over de controle en identificatie van een vrouw in nikab in Sint-Jans-Molenbeek een dag eerder. Hij sprak vol lof over de kopstoot die de vrouw aan een politieagente gaf en riep andere moslims op om hun eer te verdediging en tot gewelddadige actie over te gaan.(Belga/TE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content