Belgocontrol rekent voor komende dagen met beperkte capaciteit en vertragingen

27/05/15 om 23:32 - Bijgewerkt om 23:32

De capaciteit in het Belgische luchtruim zal de komende dagen beperkt blijven tot 75 procent. Dat betekent dat reizigers op Brussels Airport rekening moeten blijven houden met vertragingen. Dat deelden Belgocontrol en Brussels Airport mee na een vergadering met bevoegd minister Jacqueline Galant.

Belgocontrol rekent voor komende dagen met beperkte capaciteit en vertragingen

© BELGA

Luchtverkeersleider Belgocontrol kon woensdagavond, door de inzet van twee externe generatoren, een capaciteit van 75 procent verzekeren voor het Belgische luchtruim, aldus woordvoerder Dominique Dehaene. Die capaciteit zal "nog enkele dagen" gelden, zegt hij.

Dat heeft ook gevolgen voor Brussels Airport, voegt woordvoerster Nathalie Van Impe toe. Op piekmomenten zal er te weinig capaciteit zijn, terwijl er op andere momenten ruimte over is. Vluchten zullen dus meer gespreid moeten worden. "Dat betekent dat er doorheen de dag vertragingen mogelijk zullen zijn van 1 tot 2 uur", aldus de woordvoerster van Brussels Airport. Donderdag zijn ook annulaties niet uitgesloten, niet omwille van capaciteitsproblemen, maar "om organisatorische redenen bij luchtvaartmaatschappijen".

'Verkeerde plaats'

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat door de problemen van woensdag vliegtuigen of bemanningen niet op de juiste plaats zijn en dat een vlucht daardoor geschrapt moet worden.

Op Brussels Airport zijn intussen 400 bedden voorzien voor gestrande passagiers. Het Belgische luchtruim moest woensdag rond 9.45 uur gesloten worden, nadat een overspanning tijdens een test van de noodgeneratoren had geleid tot het uitvallen van zowel de operationele systemen als het noodsysteem in het luchtverkeersleidingcentrum CANAC 2 in Steenokkerzeel. Vanaf 14 uur werd het vliegverkeer in het door Belgocontrol gecontroleerde luchtruim weer gedeeltelijk opgestart, in eerste instantie met een capaciteit van slechts 20 procent van het luchtverkeer.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners