Belgocontrol-panne ontstond tijdens test van noodgeneratoren, 25.000 passagiers Zaventem getroffen

27/05/15 om 21:42 - Bijgewerkt om 21:41

De problemen bij Belgocontrol zijn ontstaan tijdens een test op de noodgeneratoren, zegt woordvoerder Dominque Dehaene. Dat het net op dat moment gebeurde, 'bewijst net dat we de systemen wél goed onderhouden', zegt woordvoerder Dominique Dehaene. De stroompanne heeft 25.000 passagiers op Brussels Airport getroffen.

Belgocontrol-panne ontstond tijdens test van noodgeneratoren

Brussels Airport © Belga Image

'Terwijl er een test werd uitgevoerd op de noodgeneratoren, is overspanning ontstaan. Die heeft zowel de operationele systemen als het noodsysteem onklaar gemaakt', aldus Dehaene.

De problemen hadden betrekking op CANAC 2, het luchtverkeersleidingcentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegend vliegverkeer tot 24.500 voet (8.000 meter) beheert.

De controletorens van de Belgische luchthavens, die de landende en opstijgende vliegtuigen begeleiden, bleven wel functioneren. 'Maar om veiligheidsredenen hebben we beslist het luchtruim te sluiten', aldus Dehaene.

Er was immers geen begeleiding meer mogelijk van de vliegtuigen voor hun landing of na het opstijgen. Vanaf 14 uur werd het vliegverkeer in het door Belgocontrol gecontroleerde luchtruim weer gedeeltelijk opgestart. Eerst aan 20 procent, omstreeks 20 uur was dat al aan 50 procent capaciteit volgens Brussels Airport.

Belgocontrol-panne ontstond tijdens test van noodgeneratoren, 25.000 passagiers Zaventem getroffen

© Belga

Dehaene wil zich niet uitspreken over het tijdstip wanneer volledige capaciteit opnieuw mogelijk zou zijn. Het overvliegende luchtverkeer op grote hoogte, dat wordt gecontroleerd door Eurocontrol, ondervond geen hinder van de storing bij Belgocontrol.

25.000 slachtoffers

De stroompanne bij Belgocontrol heeft 25.000 passagiers getroffen van de luchthaven van Zaventem. Dat zei Anke Fransen, woordvoerder van Brussels Airport.

Volgens Fransen werden ongeveer 200 vluchten geannuleerd en werd een 30-tal vluchten omgeleid.

Vertragingen en annulaties

Passagiers die woensdagavond een vlucht gepland hadden, moeten nog steeds rekening houden met vertragingen en annulaties. Ook donderdag is dat het geval.

Brussels Airport heeft inmiddels voor gestrande passagiers voor bedden gezorgd. Een tweehonderdtal staat opgesteld in de vertrekhal, een vijftigtal in de transitzone. Indien nodig worden er bijkomende bedden geplaatst.

In Charleroi werden twintig vluchten geannuleerd. Daardoor zaten 10.000 passagiers geblokkeerd in Charleroi of in het buitenland. De luchthaven van Luik ondervond relatief weinig hinder. In totaal werden twee vluchten afgeschaft. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners