Belgische werklozen de duurste van Europa

01/02/13 om 04:54 - Bijgewerkt om 04:54

Werklozen kosten in België veel meer aan de samenleving dan elders in Europa. Dat is niet vanwege de uitkeringen, maar omdat de sociale zekerheid en de fiscus veel inkomsten mislopen.

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws vrijdag op basis van een studie in opdracht van de Europese federatie van dienstenchequebedrijven. België komt als duurste land te voorschijn uit een vergelijking van de werkloosheidskosten in vijf andere Europese landen. Daaronder ook drie buurlanden.

De verschillen met de drie buren zijn vrij spectaculair. Het kostenplaatje bij ons ligt niet minder dan 85 procent hoger dan in het Verenigd Koninkrijk, bijna 31 procent hoger dan in Duitsland en 16 procent hoger dan in Frankrijk.

Belastingdruk

Het prijskaartje loopt in ons land veel hoger op omdat hier zowel de loonkosten (brutoloon en sociale bijdragen werkgever) als de werknemerslasten en de belastingdruk zeer hoog zijn. Vooral wat dat laatste betreft springt België uit de band. Gevolg is dat de sociale zekerheid en de fiscus heel wat inkomsten mislopen voor elke Belg die geen job heeft. (Belga/TV)

Onze partners