Belgische soldaten blijven in Libanon en Congo

14/12/10 om 21:56 - Bijgewerkt om 21:56

België zal zich in 2011 blijven inzetten voor de VN-vredesoperaties in Libanon en de Democratische Republiek Congo.

België zal zich in 2011 blijven inzetten voor de VN-vredesoperaties in Libanon en de Democratische Republiek Congo. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem laten weten aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

De Crem had een ontmoeting met Ban Ki-moon en zijn adjunct Alain Leroy, die bevoegd is voor vredesoperaties. De minister van Defensie liet hem weten dat hij nog voor het einde van het jaar de planning wil voorleggen voor de Belgische operaties in het buitenland in de loop van volgend jaar.

Concreet verzekerde De Crem de VN-toplui dat België zijn blauwhelmen in het zuiden van Libanon zou willen houden. Ook het C-130-vliegtuig in het kader van de MONUSCO-missie in Congo zou operationeel moeten blijven, aldus de omgeving van de minister.

Ambassade eert Belgische militairen in Afghanistan

Intussen heeft Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in Brussel, de Belgische militairen geëerd die momenteel onder NAVO-vlag actief zijn in Afghanistan. Hij deed dat tijdens zijn traditionele eindejaarsreceptie, waarop ook enkele Belgische militairen uitgenodigd waren.

Gutman ontmoette de Belgische militairen half oktober in Afghanistan, toen hij met minister De Crem een bezoek bracht aan Kunduz, het internationale vliegveld in Kaboel en de Belgische F-16's in Kandahar. In totaal zijn op die plaatsen ruim vijfhonderd Belgische militairen actief.

Onze partners