Belgische overheidsschuld stijgt plots met 16 miljard

Eén op de drie handelaars aanvaardt bedragen van meer dan 3.000 euro cash. Dat is verboden, maar vooral auto- en meubelverkopers en juweliers trekken zich daar weinig van aan. Mensen die grote aankopen cash willen betalen doen dat dikwijls om belastingen te ontduiken of om zwart geld wit te wassen. De economische inspectie controleert daar de laatste tijd veel strenger op. © BELGA

Omdat we van de EU de schuld van de regionale sociale huisvestingsmaatschappijen moeten opnemen in de officiële schuld, stijgt de Belgische overheidsschuld tot boven 400 miljard euro.

Dat schrijven De Tijd en L’Echo na uitspraken van Claude Modart van de Nationale Bank dinsdag tijdens een seminarie.

De zestien miljard extra schuld zal te zien zijn in de overheidsrekening die eind september verschijnt. Eurostat ziet huisvestingsmaatschappijen als een onderdeel van de overheid. Het statistiekbureau moet zich ook nog uitspreken over enkele vehikels van publiek-private samenwerking (pps), waardoor de schuldenberg nog hoger kan worden.

De schuldgraad van 2013 zou opwaarts worden herzien van 101,2 naar 102,8 procent van het bbp. Volgens het kabinet van minister van Financiën Koen Geens is het echter voorbarig om te speculeren over de eindbalans. Er wordt immers nog gestreden over bepaalde beslissingen van Eurostat. “De schuldgraad wordt definitief vastgesteld eind september”, klinkt het. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content