Belgische overheden bereiden grootste groepsaankoop ooit voor

13/04/14 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:48

Alle overheden van ons land bereiden de grootste groepsaankoop voor elektriciteit uit de geschiedenis van België voor. De bedoeling is dat er op die manier miljoenen euro's wordt bespaard op elektriciteit.

Belgische overheden bereiden grootste groepsaankoop ooit voor

Staatssecretaris voor de Regie der Ge­bouwen Servais Verherstraeten © Belga

De Belgische overheden bereiden de grootste groepsaankoop voor elektriciteit ooit voor, schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

Vorig jaar deed de federale overheid, goed voor 1.500 gebouwen, al een groepsaankoop waarbij op zoek werd gegaan naar de goedkoopste leverancier op de markt. Tot dan hadden de tientallen verschillende federale overheidsdiensten allemaal aparte energiecontracten, het ene al minder voordelig dan het andere.

Die groepsaankoop, die tot onvrede van economieminister Johan Vande Lanotte (SP.A) door Electrabel gewonnen werd, is uiteindelijk uitgedraaid op een gigantisch succes voor de staatskas.

Uit de jongste cijfers van staatssecretaris voor de Regie der Ge­bouwen Servais Verherstraeten (CD&V) blijkt dat er in één jaar tijd voor bijna 15 miljoen euro bespaard is op de elektriciteitsrekening. De stroom is bovendien honderd procent "groen".

Verherstraeten heeft nu de deelstaten gevraagd om mee te stappen in deze groepsaankoop. Het initiatief is al een eerste keer besproken in de Interministeriële Conferentie Duurzame Ontwikkeling. Onder andere Wallonië heeft bij monde van minister Jean-Marc Nollet al voorzichtig positief gereageerd.

Verherstraeten hoopt nog op een positief antwoord van de andere deelstaten. Daarnaast wil hij ook de NMBS, eigenaar van honderden stationsgebouwen, mee aan boord trekken. Volgens de staatssecretaris verhoogt zo'n "supergroepsaankoop" de druk op de energieleveranciers.

Dat zou tot nog scherpere prijsvoorwaarden en dus nog grotere besparingen voor de schatkist moeten leiden. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners