Belgische ontwikkelingshulp in belastingparadijzen

28/02/12 om 06:34 - Bijgewerkt om 06:34

Meer dan 150 miljoen euro Belgische ontwikkelingshulp is geïnvesteerd in belastingsparadijzen.

Belgische ontwikkelingshulp in belastingparadijzen

© Reuters

De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO), waarin de Belgische staat een belang van 84 procent houdt, heeft meer dan 150 miljoen euro ondergebracht in investeringsfondsen op de Bahama's, op Guernsey en in andere fiscale paradijzen. Dat schrijft Le Soir.

Kaaimaneilanden

Sinds 2002 heeft BIO niet minder dan 151,7 miljoen euro geplaatst in 36 investeringsfondsen gevestigd in 11 rechtsgebieden. Het eiland Mauritius is de favoriete bestemming van BIO, met 11 fondsen die in totaal goed zijn voor 42,7 miljoen euro. Daarna volgen Luxemburg en de Kaaimaneilanden.

Groeipotentieel

De meeste van die fondsen speculeren op kmo's met sterk groeipotentieel in de opkomende landen. Ze kopen participaties in niet-beursgenoteerde ondernemingen, die ze enkele jaren later opnieuw verkopen, wanneer de ondernemingen in waarde toegenomen zijn.

Door die legale investeringen, volgt het geld van de Belgische belastingbetaler dezelfde financiële circuits als het geld van de georganiseerde misdaad, van fraude en corruptie. (Belga/EE)

Onze partners