Belgische ondernemer iets positiever in juni

24/06/14 om 19:29 - Bijgewerkt om 19:37

Het ondernemersvertrouwen in ons land ging er in juni licht op vooruit. Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België (NBB).

Belgische ondernemer iets positiever in juni

© Thinkstock

De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank noteert in juni op een score van -6,2, tegenover -6,8 in mei. De onderliggende conjunctuurtrend daalde wel voor het eerst in dertien maanden, en dat met een half punt.

Het vertrouwen van de bedrijfsleiders in de verwerkende nijverheid nam met een punt toe tot -8,1. Dat is te onder meer te danken aan optimistischer vooruitzichten voor de vraag en werkgelegenheid, maar vooral aan een meer gunstige beoordeling van het niveau van de voorraden.

In de handel was er een verbetering merkbaar van -6,6 tot -4,3. In die sector speelden vooral de vooruitzichten over de bestellingen bij de leveranciers die verbeterd zijn, als gevolg van een lichte opleving van de vraagvooruitzichten.

Voor de bouwsector was er een verbetering met +4,1 punten tot -10,5 punten. Een betere orderpositie zorgde voor meer positivisme, net als een verwachtte toename van de vraag. In de dienstverlening aan bedrijven was er een daling met 5,1 tot 5,7 door 'een aanzienlijke neerwaartse herziening van de vooruitzichten inzake de algemene marktvraag'. Ook hebben de bedrijfsleiders hun huidig activiteitsniveau veel negatiever beoordeeld.

In Duitsland, de grootste economie van Europa, daalde het ondernemersvertrouwen voor de tweede maand op rij. Volgens het het Ifo-instituut, dat het Duitse ondernemersvertrouwen peilt, staat de indicator allicht onder invloed van de crisissen in Oekraïne en Irak. De indicator voor het Duitse ondernemersvertrouwen kwam in juni uit op 109,7 punten, tegen 110,4 punten in mei. Dat stemt overeen met het laagste peil sinds eind vorig jaar. Analisten hadden een kleinere daling verwacht. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners