‘Belgische munt kwart minder waard dan euro’

Een Belgische munt zou na het uiteenvallen van de eurozone bijna een kwart minder waard zijn dan de euro. Ons land zou het slechter doen dan minstens vijf andere landen, blijkt uit een Japanse prognose.

Het Japanse beurshuis Nomura onderzocht voor intern gebruik het mogelijk effect van het uiteenvallen van de eurozone op de muntwaarde van een heringevoerde eigen munt in een aantal Europese landen. Financieel analyst Jens Nordvig zegt dat het om schattingen gaat waarbij een foutenmarge in acht moet worden genomen. De studie probeert het effect over een periode van vijf jaar in te schatten.

Belgische frank
Toch zijn de conclusies opvallend. België zou 23,9 procent of bijna een kwart van de waarde van de huidige euro verliezen bij de herinvoering van een eigen munt. Griekenland, Ierland, Italië, Spanje en Portugal doen het nog slechter (zie grafiek). Bij de herinvoering van de drachme zou Griekenland het moeten doen met een muntwaarde die 57,6 procent lager ligt.

Nederlandse gulden
Finland, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland boeten minder waarde in, wanneer ze zouden terugvallen op een eigen munt. Onze noorderburen zouden met de nieuwe gulden niet meer dan 7,1 procent moeten prijsgeven.

Duitse mark
Duitsland is het enige land dat volgens Nomura te winnen heeft bij de afschaffing van de euro. De Duitse mark (of hoe de Duitsers hun nieuwe munt ook zouden willen noemen) is volgens de Japanse fiinanciële analisten 1,3 procent meer waard dan de euro. De studie voedt de stelling van sommige waarnemers dat Duitsland op dit ogenblik bijna in zijn eentje de euro recht houdt.

Nomura is een financieel conglomeraat in Japan. Het is in zijn benadering van de eurocrisis niet onbesproken. Een analist van Nomura lanceerde in het voorjaar als eerste een oproep om te speculeren tegen Belgische overheidsobligaties.

Schuld
‘Go short Belgium’, was in maart het advies van een econoom die voor België een Grieks scenario voorspelde. Volgens zijn advies – volgens Nomura het persoonlijk oordeel van een analist – was België onder meer vanwege de torenhoge schuld een land dat in de kredietcrisis schromelijk over het hoofd werd gezien.

Sarkozy: Euro in gevaarIn Brussel vindt een cruciale Eurotop plaats die antwoorden zoekt op de kredietcrisis in de eurozone. Bij de start van de top heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd dat Europa nooit eerder zo in gevaar was als nu. ‘Nooit is het risico op het uiteenvallen van Europa zo groot geweest als nu.’ Sarkozy vrees voor de toekomst van de euro. ‘Als deze top niet tot een akkoord leidt, komt er geen tweede kans.’

Merkel: geen Big Bang oplossing
Alle ogen zijn gericht op de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij heeft al gezegd dat er een Big Bang oplossing is om de euro te redden. ‘Na deze top moeten er nog stappen gezet worden om de euro te redden.’

Barroso: red de euroEuropees Commissievoorzitter José Manuel Barosso sprak emotionele woorden aan het adres van de Europese regeringsleiders: ‘Zet uw meningsverschillen aan de kant en red de euro van de ondergang. De wereld kijkt naar ons. Men verwacht een Europese oplossing.’(EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content