Belgische moslims vechten mee met rebellen in Syrië

02/08/12 om 05:28 - Bijgewerkt om 05:28

De Belgische Staatsveiligheid maakt zich zorgen over moslims uit België die meevechten met de rebellen in Syrië. Die zouden gevaarlijke oorlogskennis mee naar huis kunnen brengen.

Belgische moslims vechten mee met rebellen in Syrië

© Reuters

Hoeveel Belgen of allochtonen die in ons land wonen meevechten aan de zijde van het Vrije Syrische Leger of bij andere milities, is niet duidelijk", schrijven Het Belnag Van Limburg en Gazet van Antwerpen. De Staatsveiligheid kan om "operationele redenen geen informatie geven over concrete aantallen

Veiligheidsrisico

De Staatsveiligheid houdt een oogje in het zeil, want "het behoort tot onze taken om verplaatsingen naar internationale conflictzones te monitoren, dus ook naar Syrië."

"Personen die terugkeren naar ons land en effectief hebben deelgenomen aan gevechten, parate kennis hebben opgedaan van het omgaan met wapens en van oorlogsstrategie en -tactiek, houden een duidelijk veiligheidsrisico in", luidt het.

Borgerhout

Ook in Antwerpen zijn strijders geronseld voor Syrië. "Een tijd geleden is een Saudi-Arabische sjeik in een moskee in Borgerhout nog komen prediken ten voordele van de Syrische strijd", zegt Peter Velle van het Vlaams Comité voor Ex-moslims in de kranten. (Belga/TV)

Onze partners