Belgische missie tegen IS met 6 maanden verlengd

Belgische F-16 © BELGA

De Belgische F-16’s die werden ingezet in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak, zullen zes maanden langer aan de internationale coalitie deelnemen. Ook zal een vijftigtal militairen werken aan een opleidings- en adviesmissie voor de Iraakse troepen.

De bijdrage van de Belgische F-16’s aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak wordt met zes maanden verlengd tot 31 juni 2015. Bovendien zal Defensie met een vijftigtal militairen kunnen deelnemen aan een opleidings- en adviesmissie, die het moet mogelijk maken de soevereiniteit van de Iraakse troepen op lange termijn te verzekeren. Dat staat in het operationele inzetplan van Defensie, dat vandaag/donderdag groen licht kreeg van de ministerraad.

‘Niet in oorlogszone’

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) preciseerde nadien tijdens het vragenuurtje in de Kamer dat voor de inzet van de militairen een budget van 6,77 miljoen euro is geprogrammeerd. Eerst worden twee planmakers ter plaatse gestuurd om een en ander voor te bereiden – onder andere over de vestigingsplaats – op basis van wiens bevindingen een beslissing zal worden genomen.

Wel benadrukte de N-VA-minister dat de Belgische militairen niet in oorlogszone zullen verblijven of aan gevechten zullen deelnemen. Het is de bedoeling dat ze met Duitse collega’s zullen samenwerken.

Afghanistan en Oost-Europa

Irak is niet de enige buitenlandse missie die Vandeput in zijn inzetplan heeft weerhouden. Zo blijven onder andere 70 militairen actief in Afghanistan, van wie het leeuwendeel in Mazar-i-Sharif zal verblijven om Afghaanse veiligheidstroepen te trainen en bij te staan. België zal in het kader van het readiness action plan van de Navo 250 militairen gedurende een maand inzetten, net als vier F-16’s gedurende hoogstens tweemaal vier maanden, om de veiligheid in het Oost-Europese luchtruim te verzekeren. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content