Belgische leerlingen scoren goed voor wiskunde

07/12/10 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Volgens onderzoek van de OESO staat België op de achtste plaats in de wereld inzake onderwijs.

België bekleedt de achtste plaats in de wereld wat het onderwijs betreft. Dat blijkt uit het zogenaamde PISA-onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over het jaar 2009.Zuid-Korea en Finland staan op de eerste twee plaatsen.

Als er rekening wordt gehouden wordt met economische entiteiten als
Shangaï en Hongkong zakt 'België' (hoewel onderwijs in ons land een gemeenschapsbevoegdheid is) naar de elfde plaats. Het klassement werd opgemaakt op basis van de bekwaamheid van jongeren van vijftien jaar om een geschreven tekst te analyseren.

België scoort goed voor wiskunde

Wat de kennis van wiskunde betreft, scoort België boven het gemiddelde met de vierde plaats van de Europese landen. Voor wetenschappen schommelt ons land rond de middenmoot.

De onderzoekers stellen vast dat landen waar de leerlingen vaak een jaar moeten overzitten, zoals dat in België steeds meer gebeurt, meestal ook slechter scoren. De beste onderwijssystemen zijn degene
waar de slaagkansen van de leerlingen geen verband houden met hun
socio-economische achtergrond, aldus de studie.

Die wijst voorts op de zeer goede resultaten van de Aziatische landen. De onderzoekers stellen ook vast dat de resultaten niet noodzakelijk verband houden met de investeringen in het onderwijs.

Lees meer over:

Onze partners