Belgische jongeren zien 2012 somber in

15/02/12 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Uit een marktonderzoek blijkt dat de Belgische jeugd niet echt positief tegenover 2012 staat.

Iets minder dan de helft (45 procent) van de Belgische jongeren verwacht dat 2012 een beter jaar wordt dan het vorige. Eén op de tien heeft echt een pessimistische kijk op het nog jonge jaar. Dat blijkt uit een studie van marktonderzoeksbureau InSites Consulting bij 4.065 jongeren tussen 15 en 25 jaar uit 16 landen.

Ons land komt zo het minst optimistisch uit de studie. In Italië is 49 procent positief. Ook bij buurlanden Frankrijk (51 procent), Duitsland (52 procent) en Nederland (54 procent) is de helft van de zogenaamde generatie Y optimistisch. Brazilië, Rusland en China scoren met respectievelijk 81, 79 en 76 procent het meest positief.

Volgens Joeri Van den Bergh, jongerenexpert en medeoprichter van InSites gaat het daar om landen in economische groei, waar de jeugd dus niet met crisis en werkloosheid te maken heeft. Voor 54 procent van de Belgische jeugd is het absoluut geen doelstelling om beroemd te worden, één op de vijf wil dat wel.

Persoonlijke ambities

Algemeen wil één op de zeven van alle jongeren liever een beroemde ceo dan popidool of sportfiguur worden. Hoewel politicus het laagst scoort bij de persoonlijke ambities, vindt 47 procent van de Belgische Y-generatie dat meer leeftijdgenoten in de politiek moeten betrokken worden.

Ze liggen vooral wakker van de opwarming van de aarde, de economische crisis en watervervuiling. Voorts overweegt 46 procent van de Belgische jongeren om zelfstandig ondernemer te worden.

Eén werkgever

Tegelijkertijd ziet één op de drie jongeren die als werknemer actief zijn, een volledige loopbaan bij de huidige werkgever zitten. Daarmee komt onze jeugd samen met de Italiaanse en Duitse het trouwst uit de studie. In Nederland (15 procent), de VS (11 procent) en het Verenigd Koninkrijk (10 procent) is dat wel een pak minder. (Belga/INM)

Onze partners