Belgische joden emigreren naar Israël

05/01/11 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Vorig jaar zijn volgens het Joods Agentschap 250 Belgische joden uitgeweken naar Israël.

In 2010 zijn bijna 100 Belgische joden meer geëmigreerd naar Israël dan het jaar voordien. Dat meldt het zogenaamde Joods Agentschap, een organisatie die in samenwerking met de Israëlische overheden de immigratie van joden uit alle delen van de wereld naar Israël behandelt.

In vergelijking met 2009 steeg het aantal emigraties van Belgische joden naar Israël vorig jaar van 152 naar 250. Die stijging van 63 procent ligt hoger dan in andere Europese landen.

Als redenen geeft het Joods Agentschap het antisemitisme, maar ook economische motieven. 'In België leeft een grote orthodoxe gemeenschap. Die zijn beter herkenbaar en dus ook kwetsbaarder voor antisemitisme', zo zegt Michael Jankelowitz woensdag in De Standaard.

Het Centraal Beheer van Joodse Weldadigheid, een Antwerpse zorginstelling, verwacht dat in 2011 opnieuw veel joden België zullen verlaten. Reden is de 'onrustwekkende' economische situatie omdat steeds meer joden hun werk in de Antwerpse diamantindustrie verliezen.

Volgens Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, emigreren ook bemiddelde Belgische Joden omdat de Israëlische overheid hen de eerste tien jaar vrijstelt van belastingen op hun inkomsten. Freilich waarschuwt wel uit de cijfers niet te besluiten dat de Joodse gemeenschap België massaal verlaat.

Lees meer over:

Onze partners