Belgische HSBC-fraudeurs mogen vervolging afkopen

06/02/14 om 05:45 - Bijgewerkt om 05:46

Goed nieuws voor de duizenden Belgen die zijn betrapt met zwart geld bij de bank HSBC in Zwitserland: de strafrechter moeten ze niet meer vrezen.

Belgische HSBC-fraudeurs mogen vervolging afkopen

Wie zwart geld had bij HSBC in Zwitserland, komt daarmee weg. © REUTERS

Als de HSBC-fraudeurs een akkoord sluiten met de belastinginspectie zal het parket van Antwerpen hen niet meer vervolgen voor bijvoorbeeld schriftvervalsing of witwassen. Dat schrijft De Tijd.

Verschillende tarieven

Het Antwerpse parket bevestigt dat "wie zijn toestand fiscaal regulariseert, strafrechtelijk niet meer vervolgd wordt". Het gaat dan niet om een minnelijke schikking, maar om een beslissing van het parket de bewuste belastingzondaar met rust te laten.

Wat de HSBC-cliënten de fiscus moeten betalen om hun toestand te regulariseren, verschilt naargelang de directie van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) die het dossier behandelt. In Gent is de BBI veel strenger dan in Namen en Brussel. De akkoorden gaan van 35 procent van het totale bedrag op de Zwitserse rekening tot slechts de belasting op de intresten van de jongste jaren, wat vaak niet eens 5 procent is van het zwart geld.

Been stijf

De BBI claimt meer dan 380 miljoen euro van de HSBC-cliënten die het been stijf houden. De eerste rechtszaak tegen de fiscus gaat in januari 2015 van start. Intussen zouden naar schatting al zeker 150 dossiers geregulariseerd zijn. (Belga/TV)

Onze partners