'Belgische gsm-netwerken zijn niet veilig'

27/12/11 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

Er is wat ophef ontstaan rond de veiligheid van de gsm-netwerken in ons land. De Duitser Karsten Nohl zegt dat onze gesprekken met goedkope apparatuur en gratis software worden afgeluisterd.

'Belgische gsm-netwerken zijn niet veilig'

© Thinkstock

Volgens Nohl is het niet zo goed gesteld met de beveiliging van onze gsm-netwerken. Belgacom zou een van de slechtst beveiligde mobiele netwerken in Europa hebben, maar ook Base en Mobistar zijn kwetsbaar.

Beveiligingsexpert Jan Guldentops bevestigt aan ICT-vakblad Datanews dat de netwerken slecht beveiligd zijn. De oplossing bestaat er simpelweg in om extra encryptie toe te voegen, klinkt het. Maar dat zou veel tijd en geld kosten. "Tijd en geld die de operatoren niet kunnen of willen investeren."

Duur, gecompliceerd én strafbaarBelgacom-woordvoerder Jan Margot zegt echter dat het om een dure en gecompliceerde operatie gaat, die bovendien strafbaar is. Hij zegt dat Belgacom het onderzoek van Nohl nog niet gezien heeft, maar benadrukt dat een netwerk natuurlijk goed beveiligd moet zijn.

Inbreken in het netwerk kan niet zomaar, legt Margot uit. De Belgacom-woordvoerder maakt de vergelijking met een huis. Dat kan je beveiligen met een sleutel, maar je kan er ook een 10 meter hoge muur rond bouwen. "Je moet afwegen wat nodig is", besluit Margot. Hij stelt ook dat er in de trein wellicht meer gesprekken worden afgeluisterd.

Toch heeft Belgacom volgens Margot wel degelijk fors geïnvesteerd in de kwaliteit en de veiligheid op zijn netwerk. Alvorens de beveiliging op te voeren, kijkt de operator wel altijd naar de neveneffecten. "De mensen moeten natuurlijk nog kunnen bellen", zegt Margot. Daarnaast merkt de woordvoerder op dat 20 procent van de Belgacom-klanten al via het 3G-netwerk belt. Inbreken zou enkel kunnen op het oudere 2G-netwerk, en zelfs dan is gesprekken afluisteren volgens hem niet mogelijk zonder veel puzzelwerk. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners