Belgische F-16's staan klaar voor interventie in Libië

18/03/11 om 13:35 - Bijgewerkt om 13:35

In Griekenland staan momenteel zes Belgische F-16's die kunnen worden ingezet voor een eventuele NAVO-operatie in Libië.

Belgische F-16's staan klaar voor interventie in Libië

© Belga

"Wij wachten op een vraag van de NAVO in het kader van de NATO Reaction Force", verklaarde minister van Defensie Pieter De Crem. De gevechtsvliegtuigen zijn in Griekenland gestationeerd omdat ze er deelnemen aan oefeningen.

Drie voorwaarden
Een reële nood aan een interventie, een mandaat van de VN en steun van de Arabische landen waren de drie voorwaarden die ons land stelde om steun te verlenen aan een internationale interventie tegen het regime van Khaddafi.

Volgens De Crem is de kans dat de NAVO voor een militaire interventie en bombardementen in Libië geen beroep doet op de Belgische F-16's "onbestaande". De regering zal dan aan de Kamer - de gezamenlijke commissie Landsverdediging en Buitenlandse Betrekkingen - vragen de operatie goed te keuren.

Mijnenjager
België beschikt in de regio overigens ook over de mijnenjager M923 Narcis, die volgens de defensieminister ook kan worden ingezet. Het schip heeft een 30-tal militairen boord. Per F-16 zijn een 25-tal militairen nodig.

De Crem benadrukte ook nog dat er geen sprake is van een simpele bewaking van het Libische luchtruim, maar van een operatie waarbij het Libische grondgebied en de Libische bevolking worden beschermd.

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere liet vrijdagmorgen al verstaan dat in het parlement een grote meerderheid bestaat die achter een militaire operatie staat.
Groen! dringt aan op een snelle militaire actie tegen Libië binnen

Lees meer over:

Onze partners