Belgische euthanasiepatiënten staan organen af

30/09/12 om 10:17 - Bijgewerkt om 10:17

De afgelopen zeven jaar hebben negen euthanasiepatiënten hun organen afgestaan. België is een van de weinige landen waar dat kan.

Belgische euthanasiepatiënten staan organen af

Negen euthanasiepatiënten hebben sinds 2005 hun organen afgestaan na hun dood, zo zegt de organisatie 'De Maakbare Mens' op een symposium in Brussel. Volgens De Standaard is België een van de weinige landen waar euthanasiepatiënten hun organen kunnen afstaan.

De transplantaties kwamen er steeds op spontane vraag van de patiënt zelf, weet de VRT-radio.

"Het is vaak voor de patiënt ook zijn laatste wens. Zo geeft hij een positieve wending aan de euthanasie zelf omdat hij denkt 'ik kan misschien nog wat doen voor een medemens' die op de wachtlijst staat", aldus transplantatiechirurg Dirk Van Raemdonck van het UZ Leuven. Het is volgens Van Raemdonck een manier om nog zin te geven aan het leven.

Slechts 10 procent euthanasiepatiënten in aanmerking voor orgaandonatie

Orgaandonatie is niet voor elke patiënt die euthanasie wil, toegelaten. Slechts 10 procent komt in aanmerking. Reden is dat veel euthanasiepatiënten aan een terminale vorm van kanker lijden. "Omdat kanker ook overgeplant kan worden met het orgaan, worden deze patiënten uitgesloten", zegt Van Raemdonck. "Het gaat dus uitsluitend om patiënten die een andere terminale aandoening hebben. Vaak zijn het mensen met spierziekte of neurologische aandoeningen."

Er waren vorig jaar 2011 in ons land ongeveer 1.100 euthanasiegevallen. Wereldwijd is België een van de weinige landen waar orgaandonatie door euthanasiepatiënten kan. In Nederland kan het ook, het enige andere Europese land, aldus de VRT. (SD)

Lees meer over:

Onze partners