'Belgische energiegebruiker is kind van de rekening' (CREG)

13/02/12 om 07:26 - Bijgewerkt om 07:26

Volgens een prijzenstudie van de energieregulator CREG is de Belgische energiemarkt er volledig op gericht om consumenten te doen betalen.

'Belgische energiegebruiker is kind van de rekening' (CREG)

© Reuters

Volgens de CREG betaalt een gemiddeld Belgisch gezin tweemaal de volle pot voor zijn energiefactuur, met een kostprijs voor stroom van 756 euro, en een kostprijs voor gas van 1.398 euro, zo schrijft De Standaard.

Alleen in Duitsland is de elektriciteitsprijs nog hoger, alleen in Nederland is de gasprijs nog hoger.

Vrijdag raakten de aanbevelingen van de federale ministers Johan Vande Lanotte en Melchior Wathelet op basis van de studie al bekend. Zo willen ze dat de energieprijzen dit jaar niet meer worden geïndexeerd.

Maar de energieregulator gaat in de analyse nog veel verder en geeft de indruk dat de Belgische privéconsument in zowat elk onderdeel van de prijsvorming het kind van de rekening is, zo is te lezen.

Hoorzitting

Groen en Ecolo willen dat de commissie Bedrijfsleven van de Kamer een hoorzitting organiseert over de CREG-studie.

"Aangezien diverse fracties in het verleden verklaard hebben zich sterk te willen engageren in de problematiek van de stijgende energieprijzen, lijkt een parlementair initiatief op korte termijn ons niet meer dan logisch", aldus Groen-Kamerlid Kristof Calvo, die in een open brief aan commissievoorzitter Liesbeth Van der Auwera vraagt dat ze vrijdag al vertegenwoordigers van de CREG, de bevoegde ministers en consumentenorganisatie Test-Aankoop uitnodigt in het parlement. (Belga/TE)

Onze partners