Belgische delegatie Gazavloot vannacht terug

11/07/11 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:02

De drie Belgen die deelnamen aan de internationale vrijheidsvloot naar Gaza, worden in de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 0.30 uur verwacht op Brussels Airport.

Belgische delegatie Gazavloot vannacht terug

© EPA

Dat is vernomen van Fatima El Mourabiti, de woordvoerster van het platvorm 'Belgium to Gaza'. De actievoerders keren terug uit Griekenland, waar ze probeerden in te schepen naar de Gazastrook, om de Israëlische blokkade van de Palestijnse gebieden te doorbreken. Ex-senator Josy Dubié, een ander delegatielid, keerde donderdag al terug naar België.

'Nieuwe actie mogelijk'

'Het is helemaal geen mislukking, integendeel. We zullen de actie blijven voortzetten en ons blijven verzetten. In de komende maanden is een nieuwe actie mogelijk', verklaarde Fatima El Mourabiti. De deelnemers aan de internationale vloot gaan werk maken van het ontwikkelen van een strategie op het niveau van de hele coalitie, luidde het.

De vier Belgen van 'Belgium to Gaza' waren naar Griekenland vertrokken om er in te schepen op het schip 'Tahrir'. Samen met delegaties uit Denemarken, Canada en Australië zouden ze levensmiddelen, medicijnen, school- en bouwmateriaal aan de Palestijnen leveren. De Griekse autoriteiten hebben nooit aanvaard dat het schip de haven verliet, vanwege ingeroepen 'veiligheidsredenen'.

Tel Aviv

De boten van de internationale vloot konden dus niet naar Gaza uitvaren. De meeste activisten zijn inmiddels naar huis vertrokken of hebben zich aangesloten bij de actie 'Welkom in Palestina' en zijn naar Tel Aviv getrokken. Daar zullen ze proberen de Palestijnse gebieden binnen te geraken, vervolgde Fatima El Mourabiti. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners