Belgische criminelen kunnen vrij Russische revolvers kopen

Russische Nagant-revolvers overspoelen de Belgische wapenmarkt. Die zijn vrij te koop, want er is zogezegd geen munitie voor.

De Belgische wapenmarkt wordt overspoeld door Russische Nagant-revolvers. Het wapen is in ons land vrij te koop, omdat er zogezegd geen munitie meer voor te vinden is. Maar die is er in overmaat, stelt de politie vast. Gevreesd wordt dat criminelen de revolvers massaal aankopen.

Dat berichten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

“Ze zijn nog nooit gebruikt en komen uit legerstocks in Rusland en Bulgarije”, zegt de federale politie. “Ze dateren uit de jaren 1935 tot 1945. Je kan ze legaal invoeren en ze zijn vrij te koop. En er worden nu weer op grote schaal kogels voor gemaakt, die vaak ‘onder de toog’ bij het wapen geleverd worden.”

“Recentelijk nog hebben we een hele verzameling van die Nagants in beslag genomen, maar we hebben ze moeten teruggeven aan de eigenaar, omdat hij ze dus wettelijk gezien mocht bezitten.”

Goedkoop, klein en betrouwbaar

Voor criminelen zijn de revolvers, die ontwikkeld werden door de Belgische industrieel Léon Nagant, interessant. Ze kosten maar tussen de 150 en de 200 euro. Bovendien zijn ze klein en dus makkelijk in een jaszak te verbergen. “Het is ook een degelijk en betrouwbaar wapen”, aldus de politie, die vraagt dat dit gat in de wapenwetgeving snel wordt gedicht. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content