Belgische boeren voeren actie op wegen en rond supermarkten

29/07/15 om 17:27 - Bijgewerkt op 30/07/15 om 08:11

De Belgische boeren, die misnoegd zijn over onder meer de prijs van melk en varkensvlees, plannen in alle Vlaamse provincies acties 'die duidelijk zullen worden gevoeld'. Dat bevestigt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Belgische boeren voeren actie op wegen en rond supermarkten

In Frankrijk blokkeren de landbouwers al dagenlang belangrijke wegen, met een verstoord vakantieverkeer tot gevolg © Belga Image

In Vlaanderen gaat het onder meer om wegblokkades, in Wallonië ook om blokkades van 'hard discounters', zoals bijvoorbeeld Aldi.

Een overzicht van de acties per provincie

Oost-Vlaanderen

Om 9 uur wordt er actie gevoerd in de buurt van Sint-Niklaas, onder meer aan de oprit van de E17.

Om 10 uur wordt geprotesteerd in Eke, een deelgemeente van Nazareth.

Om 14 u wordt actie gevoerd in Aalst.

West-Vlaanderen

Vanaf 12 uur wordt er actie gevoerd in West-Vlaanderen. Daar zal het verkeer gehinderd worden in de buurt van Ieper, Lichtervelde en Diksmuide

Antwerpen

Om 10 uur willen boeren de op- en afrit van de E19 in Kontich blokkeren.

Limburg

Vanaf 10 uur worden in Genk een aantal strategische punten geblokkeerd.

Boos

De landbouwers zijn, net als hun Franse collega's, ontevreden over de prijzen die ze krijgen voor hun producten.

'En bij ons liggen de prijzen dan nog lager, zodat we er nog slechter aan toe zijn', is te horen bij het Boerensyndicaat. 'Aan deze voorwaarden heeft niemand nog zin om voort te doen.'

Wegblokkades

In Frankrijk blokkeren de landbouwers al dagenlang belangrijke snelwegen, met een verstoord vakantieverkeer tot gevolg.

De Belgische boeren beslisten gisteravond waar er precies actie wordt gevoerd, maar de grootteorde wordt inmiddels duidelijk. Er worden donderdag belangrijke wegen geblokkeerd, al zal het wellicht niet om snelwegen gaan. 'We willen geen Franse of gevaarlijke toestanden', stelde het Boerensyndicaat gisteravond.

De Boerenbond, die de meeste leden telt, doet niet mee met eventuele blokkades. Ze willen eerder andere acties, zei voorzitter Piet Vanthemsche in het VTM-nieuws.

Voorstellen

Willy Borsus (MR)

Willy Borsus (MR) © BELGA

Minister van Landbouw Willy Borsus (MR) stelt oplossingen voor de melk- en varkensboeren in het vooruitzicht, maar de sector neemt voorlopig dus geen genoegen met dat voornemen.

Borsus zegt dinsdagavond lang te hebben vergaderd met de landbouwers en met Comeos, de vereniging van de handel. 'Alle pistes voor bijkomende steun aan de producenten werden onderzocht', zegt de MR-minister. Eerst zullen de voorstellen worden bestudeerd die de Franse regering de boeren deed. Ook die konden evenwel niet verhinderen dat er in het buurland nog steeds wegblokkades worden opgeworpen.

'De oplossingen zullen de vorm aannemen van zeer precieze voorstellen, die in de loop van de komende dagen worden onderzocht', stelt Borsus. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners