‘Belgische Bernie Madoff’ lichtte klanten op voor 100 miljoen

Meesteroplichter Bernard Madoff tijdens zijn proces in 2009. © BELGAIMAGE

Het Belgische en het Luxemburgse gerecht onderzoeken een financiële oplichtingszaak van het type Bernard Madoff. Een zeventigtal beleggers werd 100 miljoen euro ontfutseld.

Dat schrijven De Tijd en L’Echo. De Belgische Madoff heet Stéphane Bleus en is voortvluchtig. Advocaat Thierry Afschrift verdedigt het merendeel van de gedupeerden. Een juiste inschatting van de schade heeft hij voorlopig niet, maar “in het ergste geval gaat het om meer dan 95 miljoen euro.”

Gelovigen de dupe

Madoff is de Amerikaanse meester-oplichter die jarenlang de grootste piramidefraude in de geschiedenis in stand hield. In 2009 liep hij tegen de lamp. Hij zou duizenden klanten hebben overhaald te investeren. Het gat dat hij achterliet, wordt geschat op meer dan 12 miljard euro.

Bleus ronselde zijn klanten vooral in gelovige milieus. Hij deed zich voor als een weeskind dat speciale relaties onderhield met aartsbisschop Leonard en kon zo het vertrouwen winnen van heel wat gedupeerden.

Gewijde literatuur

De beleggers van de Belgische Madoff investeerden in een Luxemburgs fonds, Pegasius, dat stevige rendementen van 9 tot 25 procent beloofde. Het operationele hart van de zwendel die Bleus opzette, lag aan de Brusselse Louizalaan: Paragon International Management Holding. In de buurt had Bleus ook een boekhandel geopend die gespecialiseerd was in gewijde literatuur.

De bal ging aan het rollen toen een van de investeerders in Pegasius zijn geld terugwilde. Luxemburgse speurders ontdekten in de weken daarna dat de vlag Pegasius enkel een boekhoudkantoor dekte.

Het Belgische Paragon ging op 10 februari failliet. De bijzondere belastinginspectie BBI viel gisteren binnen in de kantoren van Paragon. Een grote partij documenten en computers werd er in beslag genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content