‘Belgische belastingbetaler draait op voor berging kernafval’

© Belga

De berging van het Belgische kernafval zal enkele miljarden euro’s kosten. De overheid zal daar zeker de helft van betalen. En mogelijk ook de andere helft.

De berging van het Belgische kernafval zal enkele miljarden euro’s kosten. De overheid zal daar zeker de helft van betalen. En mogelijk ook de andere helft, want de garantie dat de energieproducenten de rest zullen ophoesten, is niet waterdicht. Dat brengt het maandblad Eos aan het licht. De raadgever Energie van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) betwist dat de regeling met de energieproducenten via Synatom niet waterdicht is.

De regering zet weldra het licht op groen voor ondergrondse berging van kernafval in Mol. “Maar wie ervoor moet betalen, is andere koek”, stelt een artikel in het meinummer van Eos. De Belgische belastingbetaler zal 45 procent van de ondergrondse berging moeten betalen: voor de vroegere recyclingfabriek Eurochemic in Dessel en de afdeling afvalbehandeling van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol.

Frankrijk heeft geprofiteerd van het Belgisch onderzoek om een opwerkingsfabriek te bouwen in La Hague. Die fabriek is voor ruim 80 procent in handen van de Franse overheid. De rest van het geld moet komen van Electrabel, nu van het Franse GDF Suez. Electrabel moet zijn provisies onderbrengen in Synatom.

Maar Synatom is, op één ‘gouden aandeel’ van de Belgische staat na, een volle dochteronderneming van Electrabel. Bovendien mag Synatom tot 75 procent van de provisies teruglenen aan Electrabel. Een belangrijk deel van de nucleaire spaarpot staat daardoor geparkeerd in een GDF Suez-fonds in Luxemburg. “Dat geld kan België niet opvragen”, stelt Eos.

‘Regeling lijkt ons zeer robuust’

Nicolas De Coster, raadgever van staatssecretaris Melchior Wathelet, zegt dat het cijfer van 45 procent kan kloppen in orde van grootheid, maar betwist de stelling van Eos over Synatom. “De regering is momenteel de regeling met Synatom aan het evalueren. Die regeling lijkt ons zeer robuust”, zegt De Coster. (Belga/Sd)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content