Belgische begroting krijgt waarschuwing van Europa

Sophie Wilmès en Johan Van Overtveldt © Belga

België krijgt een waarschuwing van de Europese Commissie over de ontwerpbegroting van volgend jaar. Er bestaat een risico dat ons land de Europese begrotingsafspraken met de voeten treedt, oordeelt de Commissie. De Belgische begroting werd de voorbije jaren ook telkens als risicovol bestempeld.

De Belgische begroting is ‘at risk of non compliance’, oordeelt de Europese Commissie. Dat komt omdat ons land het structurele begrotingstekort niet snel genoeg afbouwt, terwijl ook de overheidsschuld te hoog blijft.

De Commissie maakte enkele weken geleden al duidelijk dat ze het structurele begrotingstekort een stuk hoger inschat dan de Belgische regering. Europa gaat uit van 1,3 procent van het bbp, terwijl de regering hoopt af te klokken op 0,8 procent.

De regering maakte zich altijd sterk dat het recht heeft op een afwijking van de Europese regels, omdat ze veel hervormd heeft. Volgens de Belgische Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen ziet het ernaar uit dat de Commissie die flexibiliteitsclausule – die een marge van een halve procent op het bbp geeft – inderdaad zal kunnen toepassen op de begroting van 2019, maar daarmee is het probleem van 2018 nog niet opgelost, zegt de CD&V-politica. De Commissie kijkt altijd naar twee begrotingsjaren om een evaluatie te maken.

De Europese Commissie vraagt nu dat de Belgische regering ‘de begroting van 2019 nog eens herbekijkt om de begrotingen van 2018 en 2019 samen dichter bij de middellangetermijndoelen te krijgen’, zegt Thyssen. Gebeurt dat niet, dan kan ons land in de lente aan verstrengd toezicht worden onderworpen, ‘verkiezingsjaar of niet’, klinkt het.

Ook Frankrijk, Portugal Slovenië en Spanje kregen woensdag een waarschuwing van de Commissie mee. Italië maakte het nog een stukje bonter: dat land hangt een buitensporige schuldprocedure boven het hoofd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content