Belgische ambassadeur op matje geroepen in Jeruzalem

27/03/12 om 11:14 - Bijgewerkt om 11:14

Israël roept de Belgische ambassadeur op het matje omdat ons land instemde met een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van de Israëlische kolonisatie van Palestijns gebied.

Belgische ambassadeur op matje geroepen in Jeruzalem

© Reuters

De Belgische ambassadeur in Israël is op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Dat gebeurde naar aanleiding van een stemming in de VN-mensenrechtenraad, meldt de RTBF. Ook de Oostenrijkse ambassadeur moest zich verantwoorden.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties had het licht op groen gezet voor het eerste onafhankelijk internationaal onderzoek naar de gevolgen van de Israëlische nederzettingen "op bezet Palestijnse grondgebied, met inbegrip van Oost-Jeruzalem".

VS stemde tegen

De 47 lidstaten van de Raad stemden met 36 stemmen voor, één stem van de VS tegen en tien onthoudingen voor een door de Palestijnen ingediende resolutie. België en Oostenrijk waren de enige Europese landen die voor een dergelijke maatregel gestemd hadden. De andere Europese landen onthielden zich.

Israël: 'Mensenrechtenraad is anti-Israëlisch'

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken besliste alle banden met de Mensenrechtenraad te verbreken. Premier Benjamin Netanyahu noemde het besluit van de Mensenrechtenraad "hypocriet".

Volgens Israël heeft de raad een "anti-Israëlische houding" en is hij, volgens minister van Buitenlandse zaken Avigdor Lieberman "niet objectief". De extreemrechtse politicus wil dat "vrije landen, zoals de VS", zich uit de Mensenrechtenraad terugtrekken.

Israël geen lid van Mensenrechtenraad

Israël maakt geen deel uit van die Raad, maar heeft het recht zich er onder bepaalde voorwaarden uit te spreken. Zijn stem uitbrengen of een motie indienen, kan het land niet. (Belga/SD)

Onze partners