Belgische ambassadeur in Rusland wordt op matje geroepen

21/10/16 om 09:42 - Bijgewerkt om 11:20

De Belgische ambassadeur in Rusland wordt op het matje geroepen. Hij moet op het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken uitleg verschaffen over het ja-nee-spelletje tussen België en Rusland over een bomaanval op Aleppo. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Belgische ambassadeur in Rusland wordt op matje geroepen

© Belga

De diplomatieke rel tussen Rusland en België blijft voortduren. Eerder deze week vielen bij ene luchtaanval op Aleppo enkele burgerslachtoffers. Volgens Rusland waren Belgische F16's daarvoor verantwoordelijk, maar Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) maakte meteen duidelijk dat dat helemaal niet klopte. Volgens hem vlogen er op dat moment niet eens Belgische F16's boven Aleppo, en wilde Rusland met de beschuldigingen enkel verdeeldheid zaaien in de internationale coalitie die in Syrië en Irak Islamitische Staat bestrijdt.

Gisteren werd ook de Russische ambassadeur in België op het matje geroepen. Volgens Vandeput en zijn collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kon die geen enkel bewijs voorleggen. 'Het gesprek met de Russische ambassadeur duurde een uur en was nogal teleurstellend. Er werd geen bewijs geleverd dat de Russische bewering zou steunen', aldus Reynders. 'Ik zie het als een poging om hun eigen collateral damage in een beter daglicht te plaatsen. Ik zal die boodschap ook overmaken aan mijn Russische collega Sergei Lavrov.'

Net op het moment dat de ministers gisteren het federaal parlement inlichtten over de stand van zaken, liep het nieuws binnen dat Rusland toch beweerde bewijzen te hebben. Radarbeelden zouden aantonen dat België wel boven Aleppo vloog.

'Radarbeelden bewijzen dat het niet België was'

Ook die beweringen deden Vandeput en Reynders af als onzin. Op een persconferentie verklaarde de minister van Defensie zelfs dat de radarbeelden net aantonen dat het geen Belgische F16's waren die boven de aanval op Aleppo uitvoerden.

Oppositie vraagt meer transparantie

Bij de oppositie in het federaal parlement heerst de vrees dat sommigen ons land toch zouden verdenken van de bomaanval en wraak zouden willen nemen op ons land. De oppositie vroeg de minister van Defensie dan ook om maximale transparantie, en om zelf bewijzen op tafel te leggen. Dat weigert Vandeput voorlopig, om de veiligheid van de piloten niet in het gedrang te brengen. De bewijzen worden wel voorgelegd in de opvolgingscommissie, achter gesloten deuren.

(SK)

Onze partners