Belgisch officier nummer twee van Atalanta-operatie

10/08/10 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Kapitein Michel Hofman wordt enkele maanden de tweede in bevel van de Europese operatie tegen de piraterij.

De Belgische kapitein Michel Hofman wordt gedurende vier maanden de tweede in bevel bij de Europese operatie Atalanta in de strijd tegen de piraterij voor de kust van Oost-Afrika.

Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) had eerder gehoopt dat België het commando zou van de operatie zou overnemen, maar de Franse marine weigerde die verantwoordelijkheid af te staan aan de Belgen.

De nieuwe commandant wordt de Franse admiraal Philippe Coindreau. Hij zal die functie uitoefenen vanop het fregat 'Grasse', waar de leiding wordt uitgeoefend door in totaal 29 mensen van acht verschillende nationaliteiten.

Eind jui gingen ook zes Belgen, onder wie Hofman, aan boord van het schip dat in totaal 330 mensen aan boord heeft. Het schip wordt woensdag in Djibouti verwacht. Zaterdag wordt de fakkel aan het hoofd van Atalanta doorgegeven.

Tussen oktober en januari zal het Belgisch schip 'Louise-marie' opnieuw deelnemen aan de operatie Atalanta. Dat zal de tweede keer zijn. Tussen september en december 2009 nam het fregat als eens deel.

Onze partners