Belgisch luchtruim gesloten wegens staking: 'Mogelijk nog meer acties'

25/06/14 om 16:14 - Bijgewerkt om 18:31

Bron: Knack

Het sociaal overleg bij luchtverkeersleider Belgocontrol heeft niets opgeleverd. De christelijke vakbond ACV heeft daarom het luchtruim gesloten.

Belgisch luchtruim gesloten wegens staking: 'Mogelijk nog meer acties'

© Belga

De eerste actie vindt plaats van 18.45 uur tot 20.45 uur. Het gaat om een volledige sluiting van het luchtruim en dan een geleidelijke opening. Een tweede actie vindt plaats van 02.00 uur tot 04.00 uur. ACV pikt het niet dat Europa en de Belgisch overheid opnieuw besparingen willen opleggen aan Belgocontrol.

De kans dat er morgen/donderdag nog meer acties volgen is groot, zegt Kurt Callaerts, algemeen sectorverantwoordelijke bij ACV Transcom. Volgens Callaerts staat er pas donderdagavond om 17 uur nieuw overleg gepland tussen de bonden en de directie bij Belgocontrol. "Blijkbaar is men niet gehaast bij Belgocontrol en is het signaal nog niet duidelijk genoeg", zegt de vakbondsman. Daarom acht hij de kans groot dat er "nog acties zullen volgen tot dat uur"

ACOD staakt

niet

De socialistische overheidsvakbond ACOD roept haar leden op om niet te staken bij Belgocontrol. Volgens Bart Neyens is er wel degelijk vooruitgang in het sociaal overleg. "Wij blijven aan tafel. Er is alvast mondeling beloofd tijdens het overleg dat de besparingen in België niet verder gaan dan het beheerscontract", dixit Neyens. De socialistische vakbond noemt de oproep van het ACV tot staken vanaf 18.00 uur een "mediastrategie", om de aandacht wat af te leiden van de echte problematiek bij Belgocontrol.

De echte problematiek bij Belgocontrol is volgens het ACOD de beschikbaarheid van de luchtverkeersleiders vanaf 55 jaar. Vanaf die leeftijd mogen luchtverkeersleiders immers niet meer achter de radar plaatsnemen. "Daarom roepen we onze leden niet op het werk neer te leggen de komende dagen. De ACOD vraagt aan de directie van Belgocontrol de onderhandelingen voort te zetten en zo snel als mogelijk af te ronden. Dit is in het belang van de werknemers van Belgocontrol, de gehele luchtvaartsector en niet te vergeten de passagiers, waaronder heel wat werknemers die terecht van hun jaarlijks verlof wensen te genieten", aldus de vakbond.

Tot 15.000 passagiers

Door de staking zullen er geen vliegtuigen landen op Brussels Airport of opstijgen vanop de luchthaven. Als gevolg daarvan zijn 120 vluchten "geïmpacteerd", zegt een woordvoerster. Zo'n 12.000 à 15.000 passagiers zijn getroffen. Het gaat om 60 vluchten die vertrekken en 60 die toekomen. Van de 120 vluchten worden er alvast 45 geannuleerd. Mogelijk vertrekken de andere vluchten met vertraging. Passagiers worden opgeroepen contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en zich via de verschillende infokanalen te informeren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners