Belgisch luchtruim blijft minstens dicht tot maandagavond

17/04/10 om 01:04 - Bijgewerkt om 01:04

Het Belgisch luchtruim blijft tot maandagavond om 20 uur dicht. De grote reisorganisatoren hebben klanten per bus vanuit Spanje gerepatrieerd. Brussels Airlines annuleert haar vluchten tot dinsdag om 12 uur. Ryanair schort alle vluchten op tot woensdag 13 uur.

HetBelgischluchtruimblijfttotmaandagavond20uurdichtalsgevolgvandeaswolknadevulkaanuitbarstinginIJsland.

Dat heeft het kabinet van federaal staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe zondagavond meegedeeld.

Het Belgisch luchtruim is al dicht sinds donderdag 15 april om 16.30 uur als gevolg van de aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajoekull die boven Europa hangt.

Zesmaalverlengd

Tijdens het weekeinde werd de maatregel zesmaal verlengd. In de loop van zaterdagochtend werd beslist dat het luchtruim minstens zou dicht blijven tot zaterdagavond 20 uur.

Tijdens een nieuwe evaluatievergadering werd zaterdagnamiddag beslist om het luchtruim zeker gesloten te houden tot zondagochtend 8 uur.

Zaterdagavond werd het vliegverbod opnieuw verlengd, ditmaal tot zondagnamiddag om 14 uur. Zondagochtend besliste Schouppe tot een nieuwe verlenging, tot zondagavond.

Zondagnamiddag werd de sluiting van het luchtruim nogmaals verlengd: tot maandagochtend 8 uur. Zondagavond laat werd het vliegverbod verlengd tot maandag 20 uur.

Ondersteluchtlagen

Schouppe verantwoordde de beslissing om te verlengen zaterdagochtend door erop te wijzen dat de onderste luchtlagen tot een hoogte van zes kilometer zeer ernstig vervuild blijven door vulkanisch as.

Het gebrek aan wind en regen speelt volgens Schouppe in het nadeel.

Toch was er ook positief nieuws. De as die de vulkaan op IJsland uitstoot, ging steeds meer naar het noorden, in de richting van Noorwegen, en minder naar Noord-Frankrijk, Groot-Brittannië, België en Nederland.

BrusselsAirlines annuleert vluchten tot dinsdagmiddag

Door de sluiting van het luchtruim is onder meer vliegverkeer van en naar Brussels Airport onmogelijk. De luchthaven raadt de reizigers af om naar Zaventem te komen zolang het luchtruim boven België gesloten blijft.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines liet zaterdag weten dat het al haar lijnvluchten annuleert tot en met maandag 19 april om 12 uur. Zondag werd de maatregel verlengd tot dinsdag om 12 uur.

De luchtvaartmaatschappij zal de overheid overigens om steun vragen nu de vulkaanuitbarsting in IJsland het luchtverkeer vanop Brussels Airport al dagen lamlegt.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft als gevolg van de aswolk alle vluchten vanuit België en dertien andere landen opgeschort tot woensdag 21 april om 13 uur.

DuizendenBelgenzittenvastinhetbuitenland

De Belgische economie leidt grote schade omdat de luchthaven van Zaventem plat ligt.

De werkgeversorganisatie Voka schat het verlies op 93 miljoen euro voor elke dag dat de luchthaven dicht is.

Ook andere Europese landen hebben de sluiting van hun luchtruim verlengd.

Intussen zitten er duizenden Belgen in het buitenland vast door het stilvallen van een groot deel van het luchtverkeer in Europa.

De touroperatoren Thomas Cook en Jetair schatten hun aantal voor het weekeinde op tussen de twintig- en vijfentwintigduizend.

Jetair en ThomasCookrepatriërenperbus

Jetair heeft zondag meer dan 1.500 reizigers per bus gerepatrieerd. In Spanje werden daarvoor enkele tientallen bussen ingezet.

Ook Thomas Cook repatrieerde zondag gestrande reizigers. Er werden zevenhonderd klanten met bussen vanuit Spanje weer naar huis gebracht.

Ze vertrokken zondagochtend vanuit de de Costa Brava en de Costa del Sol.

Onze partners