Belgisch leger kan extremisten niet ontslaan

17/01/13 om 05:58 - Bijgewerkt om 05:58

Moslimextremisten kunnen moeiteloos dienen in het Belgische leger. Minister van Defensie Pieter De Crem heeft geen enkele juridische basis om salafisten uit het leger te zetten.

Minister De Crem (CD&V) had enkele weken geleden beloofd dat extremisten aan de deur zouden worden gezet. "Gebeurlijk salafisme binnen Defensie wordt niet getolereerd en salafisme leidt dus onherroepelijk tot ontslag", luidde het in de commissie Defensie nadat was bekendgeraakt dat de militaire inlichtingendienst een tiental militairen met radicaal- islamitische overtuigingen in de gaten houdt.

Volgens het interne rapport "Lidmaatschap bij organisaties met een slechte of bedenkelijke reputatie" ontbreken echter de juridische middelen om dat te doen. Zolang het gaat om groeperingen of organisaties die niet bij wet verboden zijn, mogen militairen daar deel van uitmaken.

Joint

Moslimextremisten kunnen dus moeiteloos onder de Belgische wapens, net zoals aanhangers van Blood&Honour. "Het leger heeft in werkelijkheid geen poot om op te staan", zegt Dirk Deboodt (ACOD Defensie). "Een soldaat die een joint rookt heeft meer kans om uit het leger gezet te worden dan een soldaat die lid is van Blood&Honour of een militair die een jihad wil gaan voeren in Somalië."

Minister De Crem was niet bereikbaar voor commentaar. (Belga/TV)

Onze partners