Belgisch gerecht 'onderzoekt gokschandaal in tenniswereld'

05/09/15 om 05:18 - Bijgewerkt om 05:18

Het federaal parket heeft kennis van honderden verdachte weddenschappen vanuit België op internationale tennismatchen. Die vonden vorig jaar of enkele maanden geleden nog plaats.

Belgisch gerecht 'onderzoekt gokschandaal in tenniswereld'

Schaduwbeeld tijdens de US Open. Het onderzoek viseert de lagere regionen van de tenniswereld © BELGA

Dat vernamen De Tijd en L'Echo.

De verdachte weddenschappen hadden betrekking op matchen in de subtoptoernooien "Challenger" en "Futures". Dat zijn internationale tennistoernooien om profspelers de kans te geven door te stoten naar de toptoernooien. Maar het prijzengeld is zo laag dat de spelers enook scheidsrechters zeer vatbaar zijn voor omkoping door de georganiseerde criminaliteit, die via stromannen massaal zou gokken op onbenullige tenniswedstrijden. Er is sprake van honderden verdachte weddenschappen die zijn afgesloten in wedkantoren in de arrondissementen Antwerpen, Mechelen, Brussel, Brugge en Oudenaarde, maar ook in Zwitserland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De verdachte weddenschappen dateren van vorig jaar tot vlak voor de vakantie, in juni. De betrokken spelers hebben geen plaats in de top 300 van de wereldranking. Ze komen onder andere uit Oekraïne, Italië, Georgië, Israël, de Verenigde Staten, Mexico en Bolivia.

Spiekbriefjes

Het federaal parket heeft volgens De Tijd zeer concrete aanwijzingen. Volgende week zit het samen met de lokale parketten en andere instanties zoals de Kansspelcommissie om te overleggen hoe ze de 'bom' onder het internationale tenniscircuit zullen onderzoeken.

Het bewijsmateriaal bestaat onder meer uit beelden van de camerabewaking aan gokkantoren. Buitenlanders, allochtone of autochtone Belgen die financieel aan lagerwal zitten, wandelen het gokkantoor in en zetten duizenden euro's in met een spiekbriefje in de hand of een gsm waarlangs ze instructies krijgen. Sommige gokkers zijn duidelijk onwennig als ze binnenkomen en hun weddenschap ingeven en lijken gebaren te maken naar iemand die hen buiten opwacht. Online zetten tientallen personen tegelijk en met hetzelfde IP-adres in op dezelfde wedstrijd.

In al deze gevallen maken de gokkers steevast forse winsten.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners